Hemipteroidný hmyz: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Riadok 27: Riadok 27:
}}
}}


'''Hemipteroidný hmyz''' (lat. Paraneoptera, Acercaria) je veľký taxón (zaraďovaný napríklad ako kohorta alebo subdivisio) z taxónu [[novokrídlatce]] (Neoptera).
'''Hemipteroidný hmyz''' alebo '''homopteroidný hmyz''' (lat. Paraneoptera, Acercaria) je veľký taxón (zaraďovaný napríklad ako kohorta alebo subdivisio) z taxónu [[novokrídlatce]] (Neoptera).


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verzia z 19:12, 22. jún 2021

Hemipteroidný hmyz

Palomena prasina (Linnaeus, 1761)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Paraneoptera
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hemipteroidný hmyz alebo homopteroidný hmyz (lat. Paraneoptera, Acercaria) je veľký taxón (zaraďovaný napríklad ako kohorta alebo subdivisio) z taxónu novokrídlatce (Neoptera).

Charakteristika

Od taxónu Polyneoptera sa líšia len dvoma stabilnými znakmi: zjednodušená, niekedy extrémne odvodená žilnatina krídel a neprítomnosť cerkusov. Ďalšie znaky sú skôr trendmi:

  • ústne orgány sú hryzavé len u primitívnych radov (Psocoptera, Mallophaga), kým u prevažnej väčšiny taxónov pozorujeme tendencie k vzniku bodavocicavého ústneho ústrojenstva;
  • chodidlo je zložené z najviac troch článkov;
  • častá je brachyptéria až aptéria;
  • vývin je u pôvodnejších foriem paurometabolia, kým u odvodených typov je to už neometabolia s náznakom pokojového štádia – pakukly (pseudopupa)(Thysanoptera, Aleyrodinea, Coccinea). Vývin časti Paraneoptera ich tak stavia opäť do pozície prirodzenej hraničnej skupiny medzi hemipteroidným hmyzom a holometabolným hmyzom.

Systematika

Hemipteroidný hmyz (Paraneoptera, Acercaria):

Iné projekty

Externé odkazy