Raje: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pravda
Značky: vrátené možný vandalizmus vizuálny editor úprava z mobilu úprava z mobilného webu
d Verzia používateľa 82.119.103.78 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Legobot
Značka: rollback
Riadok 1: Riadok 1:
'''Raje''' môže byť synonymum pre taxonomické jednotky [[rajovidné]] (Batoidea) alebo [[rajotvaré]] (Rajiformes), pričom rajotvaré sa definujú rôzne. Podrobnosti pozri pod [[rajovidné]].
Raje chrupavkovitých rybám čo z nich robí mladšieho príbuzného žralokov. majú dlhý tenký chvost často vyzbrojený jedovatým tŕňom, široké sploštené telo a hríbovité prsné plutvy, ktorý mi pri plávaní mávajú ako vtáci za letu.Niektore druhy dokážu skákať nad hladinou. Počas lovu sa raje na morskom dne kde číhajú na malé ryby mäkkýše a kôrovce ktoré im skrížia cestu. Svoje široké ploché telo pokryté maskovacím vzorom rozložia na dne a zamávajú plutvami aby rozvírili piesok ktorý ich zahalí. Zahrabané v piesku dýchajú otvormi za očami nazývanými spirákulá. Keďže sú pod vrstvou piesku a preto nevidia na nájdenie a ulovenie koristi používajú čuch a elektroresekciu. Predátory loviaci pomocou elektrorecepcie dokážu zachytiť slabé bioelektrické pole vytvárané aktívnym nervovým systémom koristi.Tieto elektrické vývoja sú veľmi slabé, ale pod vodou sa dajú lepšie zachytiť ako na súši,pretože voda je lepší vodič elektriny ako vzduch.[[rajovidné]].

'''Raja''' je slovenské označenie pre niektoré rody (Raja, Rhinobatos) zo skupiny [[rajovidné]].


[[Kategória:Rajovidné]]
[[Kategória:Rajovidné]]

Verzia z 05:39, 24. jún 2021

Raje môže byť synonymum pre taxonomické jednotky rajovidné (Batoidea) alebo rajotvaré (Rajiformes), pričom rajotvaré sa definujú rôzne. Podrobnosti pozri pod rajovidné.

Raja je slovenské označenie pre niektoré rody (Raja, Rhinobatos) zo skupiny rajovidné.