Můstek (stanica pražského metra): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gateshebe (diskusia | príspevky)
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Gateshebe (diskusia | príspevky)
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 55: Riadok 55:


=== Linka B ===
=== Linka B ===
Nachádza sa pod ''Ulicou 28. října'', 10 metrov pod úrovňou nástupišťa na linke A a celkovo 40 m pod povrchom. Stanica má tri lode so stĺpmi a prevýšenou strednou loďou s razenými prestupnými chodbami. Má jeden výstup a vestibul. Nástupištia zdobí [[Keramika (pálené výrobky)|keramický]] pruh nesúci názov stanice a biely [[smalt]]ovaný [[plech]], ktorým sú obložené steny.
Nachádza sa pod ''Ulicou 28. října'', {{m|10}} pod úrovňou nástupišťa na linke A a celkovo {{m|40}} pod povrchom. Stanica má tri lode so stĺpmi a prevýšenou strednou loďou s razenými prestupnými chodbami. Má jeden výstup a vestibul. Nástupištia zdobí [[Keramika (pálené výrobky)|keramický]] pruh nesúci názov stanice a biely [[smalt]]ovaný [[plech]], ktorým sú obložené steny.


Stanica sa nachádza medzi stanicami [[Národní třída (stanica pražského metra)|Národní třída]] a [[Náměstí Republiky (stanica pražského metra)|Náměstí Republiky]].
Stanica sa nachádza medzi stanicami [[Národní třída (stanica pražského metra)|Národní třída]] a [[Náměstí Republiky (stanica pražského metra)|Náměstí Republiky]].

Verzia z 17:50, 9. júl 2021

Můstek
Poloha
50°05′02″S 14°25′24″V / 50,083784°S 14,423339°V / 50.083784; 14.423339Súradnice: 50°05′02″S 14°25′24″V / 50,083784°S 14,423339°V / 50.083784; 14.423339
ŠtvrťNové Město, Praha 1
UlicaVáclavské námestie
Technické údaje
Typ stanicerazená stĺpová, prestupná
Počet nástupíšť4
ProjektantA DP-Metroprojekt Praha,
vestibuly: Vojenský projek­tový ústav Praha
B DP-Metroprojekt Praha
ArchitektA ing. arch. Jarmil Srpa,
          ing. arch. Robin Hanus,
          ing. arch. Zdeněk Volman,
          ing. arch. Josef Kales
B ing. arch. Jarmil Srpa,
pešia zóna:
ing. arch. Miroslav Suchý
História
1978
1985
Otvorenie stanice na linke A
Otvorenie stanice na linke B
Pražská doprava
Pražské metro · Stanice pražského metra
Bočná loď stanice na trase B
Pozostaty stedovekého mostíka, podľa ktorého dostala stanica svoje meno

Můstek je jedna z troch prestupných staníc pražského metra. Nachádza sa na linkách A a B. Nachádza sa priamo pod Václavským námestím a rovnomennou križovatkou v centre Prahy.

Charakteristika stanice

Už v prvých projektoch bola zmienka o linke metra, ktorá by viedla pod Václavským námestím a neasanovanou časťou Starého Města. Vedenie dnešných liniek A a B sa objavilo už aj v ďalších projektoch z 20. a 30. rokov 20. storočia[1], a tak bolo jasné, že v mieste ich križovania bude treba vybudovať prestupnú stanicu. S jej výstavbou sa začalo až v prvej polovici 70. rokov. Nová stanica umiestnená v osi Václavského námestia bola umiestnená 29 m pod povrchom, pričom pri výstavbe sa využil podchod pod vtedajšou rušnou dopravnou križovatkou.

Na linke A bola stanica Můstek otvorená 12. augusta 1978.[2] V tej dobe to bola jediná razená stĺpová stanica v pražskom metre. Jej výstavba stála 697 miliónov Kčs.[2] Cestujúci na linke B mohli stanicu využívať až od roku 1985, v rámci sprevádzkovania úseku I.B. Do strednej lode stanice na linke A bolo treba nainštalovať prestupné eskalátory, ktoré do istej miery obmedzili priestor pre cestujúcich.

Celá výstavba stanice na linke B v rokoch 19771985 stála 552 miliónov Kčs.[3] a vynútila si premiestnenie sochy Josefa Jugmanna ďalej od stredu námestia.

Linka A

Stanica má tri lode. Jej stredný tunel je dlhý 167 m a má spolu 24 párov stĺpov. Nachádza sa 29 m pod povrchom a má dva výstupy – jeden vychádza eskalátorovým tunelom do podpovrchového vestibulu, ktorý sa nachádza približne v polovici Václavského námestia a druhý vedie obdobne pod križovatkou Můstek. Najprv tu boli namontované sovietske eskalátory, ktoré boli v roku 1993 vymenené.

Stanica je obložená konvexnými a plochými hliníkové dosky v dominantnom odtieni žltej farby „champagne“. Stĺpy sú obložené hnedým mramorom a lemujú ich zlaté prelisované pruhy. Obrovské priestory vestibulu pod ulicou Na Můstku sú vyplnené obchodmi, pričom im dominuje zachovaný mostík, umiestnený za zábradlím a štýlovo nasvietený. Vo vestibule sa nachádza aj vitráž zobrazujúca spoluprácu medzi krajinami RVHP.

Stanica sa nachádza medzi stanicami Staroměstská a Muzeum.

Linka B

Nachádza sa pod Ulicou 28. října, 10 m pod úrovňou nástupišťa na linke A a celkovo 40 m pod povrchom. Stanica má tri lode so stĺpmi a prevýšenou strednou loďou s razenými prestupnými chodbami. Má jeden výstup a vestibul. Nástupištia zdobí keramický pruh nesúci názov stanice a biely smaltovaný plech, ktorým sú obložené steny.

Stanica sa nachádza medzi stanicami Národní třída a Náměstí Republiky.

Povodne v roku 2002

Počas povodní v roku 2002 došlo k zaplaveniu dolnej časti stanice na linke B a to v smere od Námestia Republiky. Nástupište sa síce naplnilo vodou, avšak hladina nejakú dobu ďalej nestúpala po prestupných chodbách smerom k nástupištiam na linke A, keďže boli uzatvorené tlakové uzávery. Nakoniec však tlak vody prerazil priečku a voda sa dostala aj do vyššej časti stanice odtiaľ do celého úseku I.A.[4][5]

Referencie

  1. Projekt siete podzemných dráh z roku 1926
  2. a b METROPROJEKT Praha a.s.. Detail projektu/Stanice Můstek trasy A [online]. metroprojekt.cz, [cit. 2013-05-11]. Dostupné online. (po česky)
  3. METROPROJEKT Praha a.s.. Detail projektu/Stanice Můstek trasy B [online]. metroprojekt.cz, [cit. 2013-05-11]. Dostupné online. (po česky)
  4. Sled povodňových udalostí na stránkach metroweb.cz
  5. Fotogaléria na stránkach metroweb.cz zo 14. augusta neskoro večer, keď voda vnikala do nástupišťa na linke A

Iné projekty

Externé odkazy


← smer Nemocnice Motol Pražské metrolinka A smer Depo Hostivař
Staroměstská Můstek Muzeum
Nemocnice Motol bezbariérový prístupPetřiny bezbariérový prístupNádraží Veleslavín bezbariérový prístupBořislavka bezbariérový prístupDejvická bezbariérový prístupHradčanskáMalostranskáStaroměstskáMůstek Muzeum  bezbariérový prístupNáměstí MíruJiřího z PoděbradFloraŽelivskéhoStrašnická bezbariérový prístupSkalka bezbariérový prístupDepo Hostivař bezbariérový prístup



← smer Zličín Pražské metrolinka B smer Černý Most
Národní třída Můstek Náměstí Republiky
Zličín bezbariérový prístupStodůlky bezbariérový prístupLuka bezbariérový prístupLužiny bezbariérový prístupHůrka bezbariérový prístupNové Butovice bezbariérový prístupJinoniceRadlickáSmíchovské nádraží bezbariérový prístupAndělKarlovo náměstíNárodní třídaMůstek Náměstí RepublikyFlorenc  bezbariérový prístupKřižíkovaInvalidovnaPalmovkaČeskomoravskáVysočanská bezbariérový prístupKolbenova bezbariérový prístupHloubětín bezbariérový prístupRajská zahrada bezbariérový prístupČerný Most bezbariérový prístup