Damian Lewis: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Michal62606 (diskusia | príspevky)
dd
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|07/11/2021}}
{{Infobox Herec
{{Infobox Herec
| meno = Damian Lewis
| meno = Damian Lewis

Verzia z 15:10, 11. júl 2021

Damian Lewis
Celé menoDamian Watcyn Lewis
Narodenie 11. február 1971 (53 rokov)
Londýn, Anglicko
Povolanieherec, moderátor a producent
Roky pôsobenia1993 – súčasnosť
ManželkaHelen McCrory (2007 - 2021: jej smrť)
Deti2

Damian Lewis OBE (vlastným menom Damian Watcyn Lewis, * 11. február 1971, Londýn, Spojené kráľovstvo) bol anglický herec, moderátor a producent.

Detstvo a mladosť

Lewis sa narodil v Londýne, v Anglicku. Je najstarším synom Charlotte Mary a Johna Watcyna Lewisovích. Jeho starí rodičia z otcovej strany mali waleský pôvod. V šestnástich rokoch sa rozhodol stať hercom. Vzdelanie získal na Ashdown House School v Forest Row, vo Východnom Sussexe, a na Eton College. V roku 1993 absolvoval dramatickú a hudobnú školu na Guildhalle. Neskôr pôsobil ako divadelný herec v Royal Shakespeare Company.

Kariéra

V roku 1995 si zahral jednu z postáv v televíznom seriály Hercule Poirot, s názvom Vraždy na Hickory Road. V roku 2000 bol obsadený po boku hercov ako Ron Lingviston, Michael Fassebender či Donnie Wahlberg v televíznom seriály Bratstvo neohrozených. Jednou z podmienkou účinkovania v televíznom seriály bolo, že musel cvičiť dôveryhodný americký prízvuk.

V rokoch 20022003 stvárnil hlavnú úlohu v televíznom seriály Sága rodu Forsytovcov, kde za svoj herecký výkon získal pozitívne hodnotenie. Neskôr, sa vrátil sa do Spojených štátov, aby si zahral vo filme Dreamcatcher, po boku Timothyho Olyphanta a Jasona Leeho. O rok neskôr stvárnil hlavnú postavu v dráme Keane, kde stvárnil muža, s labilným psychickým stavom, ktorý hľadá svoju nezvestnú dcéru, ktorú stvárnila Abigail Breslin.

V roku 2011 sa pridal k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Homeland: Zradca. Lewis získal za svoj herecký výkon v seriáli pozitívne hodnotenie a v roku 2012 získal Zlatý glóbus, Emmy Award a ocenenie Satellite.

Od roku 2016 hral miliardára Bobbyho Axelrod v televíznom seriály Showtime Billions.

Lewis bol vymenovaný za dôstojníka Rádu britského impéria (OBE) v roku 2014.

Súkromný život

Lewis v roku 1998 v severnom Londýne mal autonehodu na motocykli. V júli 2007 sa oženil s herečkou Helen McCrory. Majú spolu dcéru Manon (nar. 2006) a syna Gullivera (nar. 2007). McCrory zomrela na rakovinu 16. apríla 2021 vo veku 52 rokov.

Lewis spolu s rodinou sa odsťahoval zo Spojeného kráľovstva v roku 2007, do Los Angeles, keď pracoval na kriminálnej dráme televízie NBC-TV Life. Po dokončení poslednej epizódy tejto série v roku 2009 sa vrátili späť do Spojeného kráľovstva, kde bývali vo viktoriánskom mestskom dome v Tufnell Park v severnom Londýne. Má aj dom neďaleko Sudbury v Suffolku.

Predtým ako sa oženil, jeho priateľkami boli Katie Razzall, Kristin Davis a Sophia Myles.

Počas pandémie COVID-19 Lewis a McCrory podporili Feed NHS, finančnú zbierku na rozdávanie jedál z reštaurácií. Do apríla 2020 vyzbierali pre charitu 1 milión libier. Iniciatíva sa začala v Londýne, ale po jej úspechu boli oznámené plány na jej rozšírenie do ďalších miest vo Veľkej Británii.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Damian Lewis na anglickej Wikipédii.