Lego: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
upravit
d Verzia používateľa 95.103.166.194 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od 2A02:AB04:3140:7400:21B0:718F:58D8:756C
Značka: rollback
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:LEGO logo.svg|thumb|LEGO logo]]
[[Súbor:LEGO logo.svg|thumb|LEGO logo]]


'''Lego''', obchodne označované aj '''LEGO''', je rad [[stavebnica|stavebnicových]] produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť [[Lego Group]]. Vlajkovým produktom spoločnosti je pôvodná séria stavebníc obsahujúca tzv. Lego bricks, malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, minifigúrkami (minifigs) a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek, napríklad automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel aj funkčných [[Robot|robotov]] roblox.
'''Lego''', obchodne označované aj '''LEGO''', je rad [[stavebnica|stavebnicových]] produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť [[Lego Group]]. Vlajkovým produktom spoločnosti je pôvodná séria stavebníc obsahujúca tzv. Lego bricks, malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, minifigúrkami (minifigs) a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek, napríklad automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel aj funkčných [[Robot|robotov]].


== História ==
== História ==

Verzia z 08:41, 31. júl 2021

LEGO logo

Lego, obchodne označované aj LEGO, je rad stavebnicových produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť Lego Group. Vlajkovým produktom spoločnosti je pôvodná séria stavebníc obsahujúca tzv. Lego bricks, malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, minifigúrkami (minifigs) a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek, napríklad automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel aj funkčných robotov.

História

Základná Lego kocka s rozmermi 2x4

Lego Group založil v roku 1932 dánsky tesár Ole Kirk Christiansen, kde spočiatku vyrábal drevené hračky. Názov "Lego" je odvodený z dánskych slov "leg godt," čo v preklade znamená "hraj sa dobre." Koncom 40. rokov 20. storočia začali vyrábať plastové hračky a tiež prvotné verzie Lego kociek. Úplne prvú verziu kociek vytvoril Hilary Fisher Page, ktorý prišiel s nápadom drevených kociek, ktoré je možné na seba pripnúť[1].

V 50. rokoch tvorili plastové produkty viac než polovicu výroby Lego Group. V tomto období tiež bol vytvorený moderný dizajn klasickej Lego kocky a bol patentovaný v roku 1958[2]. Tento dizajn sa používa dodnes. V roku 1968 bol v dánskom mestečku Billund otvorený prvý Legoland.

V roku 1978 sa začali vyrábať dnes už klasické Lego minifigúrky. Pre farbu pleti bola zvolená sýta žltá farba, aby sa tým predišlo rasovej diskriminácii. Od roku 2004 sa ale v licencovaných stavebniciach začali používať realistické farby, ktoré odrážajú pleť hercov, ktorí stvárnili dané postavy.

Série stavebníc

Lego Group počas svojej dlhej histórie vyrobili veľké množstvo tematicky ladených sérií stavebníc, od policajtov, pirátov, rytierov, až po dinosaury a vesmírne lode. Troma najdlhšie vyrábanými sériami sú Lego City (zobrazujúce mestský život), Lego Castle (stredoveké hrady a rytieri) a Lego Technic (špeciálne mechanické stavebnice).

V 90. rokoch 20. storočia začali vyrábať licencované série. Úplne prvou bola Lego Star Wars, ktorá zaznamenala obrovský úspech a až dodnes je najpopulárnejšou a najpredávanejšou licencovanou Lego sériou. Medzi iné licencované témy patrí Lego Batman, Lego Indiana Jones, Lego Jurský svet, Lego Harry Potter a Lego Minecraft.

Iné produkty

Videohry

Lego vstúpilo na herný trh v roku 1997 vydaním videohry Lego Island. V prvých rokoch vytvárali prevažne originálne hry, ako napríklad Lego Racers, v neskorších rokoch sa viac sústredili na vývoj hier založených na licencovaných sériách stavebníc. Medzi najpopulárnejšie patria herné série Lego Star Wars a Lego Batman. Populárnou je tiež hra Lego City Undercover, vydaná v roku 2013 pre konzolu Wii U. 4. apríla roku 2017 bola vydaná novšia verzia pre konzoly novej generácie, tj. Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch a PC.

V roku 2015 bola na trh uvedená hra Lego Dimensions, ku ktorej sú vyrábané špeciálne Lego sety s NFC čipmi, ktoré do hry pridávajú nový obsah.

Filmy

V roku 2014 spoločnosť Warner Bros. vytvorila celovečerný animovaný film Lego Príbeh (po angl. The Lego Movie), ktorý získal veľmi pozitívne ohlasy a celkom nový film Lego Batman (2017).

Katalóg

LEGO pravidelne každého pol roka vydáva katalóg s novinkami pre nadchádzajúce polrok. Katalóg vychádza ako v elektronickej, tak tlačenej verzii v rôznych jazykových verziách pre trhy ako sú Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Austrália, ale aj Slovensko a mnoho ďalších.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lego

Externé odkazy

Referencie

  1. SVET, Zaujimavý. Zaujímavý Svet [online]. 2019-04-15, [cit. 2019-04-15]. Dostupné online.
  2. http://www.lego.com/en-us/aboutus/lego-group/the_lego_history/1950 História Lego Group od 1950 do 1959 (anglicky)