Výklad (literatúra): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené vulgarizmy; slang úprava z mobilu úprava z mobilného webu
d Verzia používateľa 88.212.37.152 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Pe3kZA
Značky: rollback vrátené
Riadok 1: Riadok 1:
Kamoo ste kokoti abo hej?? '''Vedecký výklad''' je nudný, zbytočný a náučný (niekedy populárno-náučný) [[žáner (umelecký druh)|žáner]], v ktorom sa jeho [[autor]] snaží prezentovať výsledky vlastného [[Výskum|vedeckého výskumu]] tak, aby adresáta presvedčil pomocou svojich [[argument]]ov a [[dôkaz]]ov. Ak sa autor snaží sprostredkovať výsledky vedeckého bádania širšiemu okruhu záujemcov (najčastejšie [[študent]]om) menej náročne, a to s cieľom poučiť ich a oboznámiť ich s novými poznatkami a trendmi v danom odbore, hovoríme o populárno-náučnom výklade (mali by na ňom byť založené napr. [[stredoškolské učebnice]]).
'''Vedecký výklad''' je nudný, zbytočný a náučný (niekedy populárno-náučný) [[žáner (umelecký druh)|žáner]], v ktorom sa jeho [[autor]] snaží prezentovať výsledky vlastného [[Výskum|vedeckého výskumu]] tak, aby adresáta presvedčil pomocou svojich [[argument]]ov a [[dôkaz]]ov. Ak sa autor snaží sprostredkovať výsledky vedeckého bádania širšiemu okruhu záujemcov (najčastejšie [[študent]]om) menej náročne, a to s cieľom poučiť ich a oboznámiť ich s novými poznatkami a trendmi v danom odbore, hovoríme o populárno-náučnom výklade (mali by na ňom byť založené napr. [[stredoškolské učebnice]]).


{{Literárny výhonok}}
{{Literárny výhonok}}

Verzia z 16:50, 21. november 2021

Vedecký výklad je nudný, zbytočný a náučný (niekedy populárno-náučný) žáner, v ktorom sa jeho autor snaží prezentovať výsledky vlastného vedeckého výskumu tak, aby adresáta presvedčil pomocou svojich argumentov a dôkazov. Ak sa autor snaží sprostredkovať výsledky vedeckého bádania širšiemu okruhu záujemcov (najčastejšie študentom) menej náročne, a to s cieľom poučiť ich a oboznámiť ich s novými poznatkami a trendmi v danom odbore, hovoríme o populárno-náučnom výklade (mali by na ňom byť založené napr. stredoškolské učebnice).