Ján Krajňák: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 9: Riadok 9:
|}}
|}}


Mons. Mgr. '''Ján Krajňák''' (* [[10. júl]] [[1924]], [[Sedlice (okres Prešov)|Sedlice]] – † [[25. február]] [[2005]], [[Košice]]) bol titulárny kanonik, emeritný prodekan [[Gréckokatolícka cirkev|gréckokatolíckej cirkvi]] a čestný dekan Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty [[Univerzita Pavla Jozefa Šafárika|Univerzity P. J. Šafárika]].Študoval na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove a Cyrilometodejskej bohosloveckej fakulte Palackého univezity v Olomouci. Absolutórium z teológie získal 7. júla 1949. Z ďalšieho štúdia na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave v odbore slovenčina-filozofia ho vylúčili z ideologicko-kádrových dôvôdov. Bol zaistený v Karlových Varoch v roku 1952, v apríli [[1954]] odsúdený na päť a pol roka pre "zločin velezrady proti republike". Od roku 1964 až po dôchodok pracoval ako jazykový korektor v košických tlačiarňach. Tajne prijal vysvicacku za gréckokatolíckeho [[kňaz]]a.V roku 1990 pripravoval obnovenie teologického štúdia v Prešove a stal sa prodekanom Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Prednášal filozofické disciplíny, dejiny filozofie, kresťanskú sociálnu náuku a latinčinu. Pápež Ján Pavol II mu v roku 1992 udelil titul Monsignore. Ešte v roku 1998 pracoval ako riaditeľ buskupského úradu v Prešove. Je autorom samizdatovej básnickej zbierky s názvom ''"Áno a nie",'' ktorá vznikla pod jeho vtedajším väzenským číslom AO - 34568. Pochovaný je na cintoríne v obci [[Sedlice.]]
Mons. Mgr. '''Ján Krajňák''' (* [[10. júl]] [[1924]], [[Sedlice (okres Prešov)|Sedlice]] – † [[25. február]] [[2005]], [[Košice]]) bol titulárny kanonik, emeritný prodekan [[Gréckokatolícka cirkev|gréckokatolíckej cirkvi]] a čestný dekan Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty [[Univerzita Pavla Jozefa Šafárika|Univerzity P. J. Šafárika]].Študoval na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove a Cyrilometodejskej bohosloveckej fakulte Palackého univezity v Olomouci. Absolutórium z teológie získal 7. júla 1949. Z ďalšieho štúdia na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave v odbore slovenčina-filozofia ho vylúčili z ideologicko-kádrových dôvôdov. Bol zaistený v Karlových Varoch v roku 1952, v apríli [[1954]] odsúdený na päť a pol roka pre "zločin velezrady proti republike". Od roku 1964 až po dôchodok pracoval ako jazykový korektor v košických tlačiarňach. Tajne prijal vysvicacku za gréckokatolíckeho [[kňaz]]a.V roku 1990 pripravoval obnovenie teologického štúdia v Prešove a stal sa prodekanom Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Prednášal filozofické disciplíny, dejiny filozofie, kresťanskú sociálnu náuku a latinčinu. Pápež Ján Pavol II mu v roku 1992 udelil titul Monsignore. Ešte v roku 1998 pracoval ako riaditeľ buskupského úradu v Prešove. Je autorom samizdatovej básnickej zbierky s názvom ''"Áno a nie",'' ktorá vznikla pod jeho vtedajším väzenským číslom AO - 34568. Pochovaný je na cintoríne v Sedliciach.
== ŠtB ==
== ŠtB ==
{{ŠtB|NO
{{ŠtB|NO

Verzia z 16:46, 28. január 2007

Ján Krajňák
gréckokatolícky kňaz
Narodenie10. júl 1924
Sedlice
Úmrtie25. február 2005
Košice

Mons. Mgr. Ján Krajňák (* 10. júl 1924, Sedlice – † 25. február 2005, Košice) bol titulárny kanonik, emeritný prodekan gréckokatolíckej cirkvi a čestný dekan Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika.Študoval na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove a Cyrilometodejskej bohosloveckej fakulte Palackého univezity v Olomouci. Absolutórium z teológie získal 7. júla 1949. Z ďalšieho štúdia na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave v odbore slovenčina-filozofia ho vylúčili z ideologicko-kádrových dôvôdov. Bol zaistený v Karlových Varoch v roku 1952, v apríli 1954 odsúdený na päť a pol roka pre "zločin velezrady proti republike". Od roku 1964 až po dôchodok pracoval ako jazykový korektor v košických tlačiarňach. Tajne prijal vysvicacku za gréckokatolíckeho kňaza.V roku 1990 pripravoval obnovenie teologického štúdia v Prešove a stal sa prodekanom Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Prednášal filozofické disciplíny, dejiny filozofie, kresťanskú sociálnu náuku a latinčinu. Pápež Ján Pavol II mu v roku 1992 udelil titul Monsignore. Ešte v roku 1998 pracoval ako riaditeľ buskupského úradu v Prešove. Je autorom samizdatovej básnickej zbierky s názvom "Áno a nie", ktorá vznikla pod jeho vtedajším väzenským číslom AO - 34568. Pochovaný je na cintoríne v Sedliciach.

ŠtB

Šablóna:ŠtB


Externé odkazy