Andrej Vajda: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Otm (diskusia | príspevky)
d ups
d rekat.
Riadok 18: Riadok 18:


== Životopis ==
== Životopis ==
Vyučil sa za krajčíra v Tótkomlósi, absolvent kurzu zborového spevu a hudby. Sprvu pastier a čistič topánok, po vyučení krajčír, nár. a kultúrnoosvetový pracovník v Tótkomlósi. Počas horthyovského Maďarska emigroval do ČSR. Úradník Slovenskej národnej banky v Bratislave a v Banskej Bystrici, [[1944]] účastník SNP. Režisér a herec slovenského ochotníckeho divadla, zakladateľ a dirigent tamburášského súboru a speváckeho krúžku, aktivista Krajanského rob. spolku v Tótkomlósi. Príspevky zo života dolnozemských Slovákov publikoval v Nár. novinách. Po roku [[1945]] pôsobil v kultúrnom živote v Novom Smokovci, i v celom území Tatier. Príležitostne sa venoval aj prekladateľskej činnosti.
Vyučil sa za krajčíra v Tótkomlósi, absolvent kurzu zborového spevu a hudby. Sprvu pastier a čistič topánok, po vyučení krajčír, nár. a kultúrnoosvetový pracovník v Tótkomlósi. Počas horthyovského Maďarska emigroval do ČSR. Úradník Slovenskej národnej banky v Bratislave a v Banskej Bystrici, [[1944]] účastník [[SNP]]. Režisér a herec slovenského ochotníckeho divadla, zakladateľ a dirigent tamburášského súboru a speváckeho krúžku, aktivista Krajanského rob. spolku v Tótkomlósi. Príspevky zo života dolnozemských Slovákov publikoval v Nár. novinách. Po roku [[1945]] pôsobil v kultúrnom živote v Novom Smokovci, i v celom území Tatier. Príležitostne sa venoval aj prekladateľskej činnosti.


== Literatúra ==
== Literatúra ==
Riadok 25: Riadok 25:
== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* {{OsudBB}}
* {{OsudBB}}




[[Kategória:Slovenskí ochotníci|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Slovenskí ochotníci|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Účastníci SNP|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Osobnosti SNP|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Úmrtia v 1963|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Úmrtia v 1963|Vajda, Andrej]]
[[Kategória:Články bez interwiki]]
[[Kategória:Články bez interwiki]]

Verzia z 19:49, 2. február 2007

Andrej Vajda
kultúrno-osvetový pracovník, prekladateľ
Narodenie22. november 1904
Tótkomlós
Úmrtie10. november 1963
Vyšné Hágy

Andrej Vajda (* 22. november 1904, Tótkomlós - † 10. november 1963, Vyšné Hágy) bol kultúrno-osvetový pracovník, prekladateľ.

Rodina

  • otec Ján Vajda
  • matka Marta rod. Fserdcovicová

Životopis

Vyučil sa za krajčíra v Tótkomlósi, absolvent kurzu zborového spevu a hudby. Sprvu pastier a čistič topánok, po vyučení krajčír, nár. a kultúrnoosvetový pracovník v Tótkomlósi. Počas horthyovského Maďarska emigroval do ČSR. Úradník Slovenskej národnej banky v Bratislave a v Banskej Bystrici, 1944 účastník SNP. Režisér a herec slovenského ochotníckeho divadla, zakladateľ a dirigent tamburášského súboru a speváckeho krúžku, aktivista Krajanského rob. spolku v Tótkomlósi. Príspevky zo života dolnozemských Slovákov publikoval v Nár. novinách. Po roku 1945 pôsobil v kultúrnom živote v Novom Smokovci, i v celom území Tatier. Príležitostne sa venoval aj prekladateľskej činnosti.

Literatúra

Externé odkazy