Tatra T6A5: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wikipedia nie je reklamny portal, neviem kde ste zobrali ze T6A5 su vhodne na nosny system MHD
Bez shrnutí editace
Riadok 41: Riadok 41:
* Hmotnosť prázdneho vozidla: 19 500 kg
* Hmotnosť prázdneho vozidla: 19 500 kg
* Počet miest: na sedenie/státie - 30/135
* Počet miest: na sedenie/státie - 30/135
* Celkový výkon: 180 kW - 45 kW/1 motor
* Celkový výkon: 176 kW - 44 kW/1 motor


== Vybavenie od dodania ==
== Vybavenie od dodania ==

Verzia z 09:10, 3. február 2007

Električka T6A5 (Košice - Štadión lokomotívy)
Električka T6A5 v Bratislave

Tatra T6A5 je štvornápravová jednosmerná električka prevádzkovaná v českých a slovenských mestách.

Električka T6A5 bola prvykrát skonštruovaná česko-slovenskou firmou Tatra ČKD v roku 1991, kedy sa prvýkrát objavila v uliciach českých aj slovenských miest. T6A5 konštrukčne vychádza z viacerých predchadzajúcich typov a to T5C5, T6B5, T6A2/T6B2 a T7B5 z ktorých bola T6A5 vyrobená ako finálny model a náhrada problémov s predchádzajúcimi typmi.

Električka môže jazdiť sólovo alebo v súprave z maximálne troch električiek. T6A5 už od dodania disponuje automatickými spriahadlami typu ESW, ktoré umožňujú spriahanie do súprav na ovládanie z prvého riadiaceho stanoviska a prechod trakčného napätia 600 V, týmto odpadá aj nutnosť používania všetkých pantografov a tak stačí používať iba jeden. Električka je poháňaná štyrmi elektromotormi typu TE 023, ktoré dokážu vyvinúť rýchlosť až do 100 km/h (povolená rýchlosť v SR a ČR je 65 km/h (v Bratislave jazdí len 50km/h, nakoľko ide o maximálnu rýchlosť povolenú vnútornými predpismi Dopravného podniku Bratislava, na mimomestských trasách jazdí 80 km/h), rýchlosť závisí aj od stavu koľajníc a kolies. Jazda vysokou rýchlosťou na starej alebo nekvalitne postavenej trati by mohla spôsobiť vykoľajenie.

Pre úspornejšiu prevádzku v porovnaní so staršími električkami využívajú tyristorovú reguláciu výkonu, ktorú zabezpečuje elektrická výzbroj typu TV3. Tieto výzbroje sa v súčasnosti nahrádzajú už novšími druhmi výzbroje typu TV Progress alebo TV 14, ktoré majú ešte nižšie straty výkonu a sú vybavené rekuperáciou (vracaním nevyužitej energie naspäť do vedenia), čo výrazne šetrí prevádzkové náklady.

Električky sú skonštruované z celooceľovej zváranej konštrukcie hranatého tvaru s veľkými oknami s posuvnými vetrákmi na oknách a vyklápacími na strope a tromi skladacími dverami. Od dodania boli nastriekané červeno-krémovou farbou. Interiér dotvárajú umakartové steny, strop, gumenná protišmyková podlaha a tyče a madlá. Pracovisko vodiča je vybavené veľkým prehľadným ovládacím panelom a kabína vodiča je od cestujúcich oddelená.

Na označenie linky sa používalí prevíjacie transparenty vpredu (cieľ linky), klasické bočné tabule a veľké kocky (televízory) na streche električky (číslo linky). V súčasnosti už majú všetky vozy v SR digitálne transparenty (v Bratislave sú osadzované aj vnútorné bočné displeje, tzv. teplomery).

Vývoj

Od roku 1991 sa vyrobili 3 série týchto električiek (posledná v roku 1997).

1. séria (1991)

1. séria je opísaná vyššie. Premáva v Bratislave.

2. séria (1993)

Električky 2. série mali miesto posuvných vetrákov na oknách výklopné a boli vybavené polpantografmi už od dodania, bolo vykonaných niekoľko drobných úprav a ovládací panel pre vodiča bol inak usporiadaný a taktiež bolo iné aj usporiadanie sedadiel. Premáva v Bratislave.

3. séria (1997)

Električky 3. série boli rozpoznateľné už na prvý pohľad. Od dodania boli vybavené klimatizáciou pre vodiča, nápadný bol aj nový typ pantografov Stemman a nové krídlové dvere od firmy IFE taktiež neostali bez povšimnutia. Električka má upravený ovládací panel a klimatizáciu. 3. séria jazdí v Bratislave a Brne.

4. séria (2.5 séria) (1996/1997)

Dva Bratislavské vozy 7957 a 7958 sa niekedy označujú aj ako 4.séria. Ide však o nesprávne označenie, v skutočnosti ide o prototypy 3.série (občas sa preto označujú ako 2.5 séria). Do Bratislavy boli dodané na začiatku roku 2006, v premávke sú od 13.12.2006. Dopravný podnik Bratislava ich kúpil od spoločnosti Pars nova.

Technické dáta

  • Dĺžka: so spriahačmi/bez spriahačov - 15 640 mm/14 700 mm
  • Širka: 2 500 mm
  • Výška: 3 165 mm
  • Výška podlahy: 920 mm
  • Hmotnosť prázdneho vozidla: 19 500 kg
  • Počet miest: na sedenie/státie - 30/135
  • Celkový výkon: 176 kW - 44 kW/1 motor

Vybavenie od dodania

  • pôvodné dvojlištové pantografy typu KE-29 s ručným sťahovaním (štvorkĺbové pantografy), v 2. sérii sú polpantografy KE-30
  • ESW automatické spriahadlá
  • elektricky ovládané zrkadlá
  • koľajnicové brzdy (dve v každom podvozku)
  • protisklzová ochrana
  • náhradný ovládací panel v zadnej časti vozidla pre núdzové ovládanie
  • otváranie dverí na požiadanie
  • brzdné systémy: koľajnicové brzdy, elektromagnetické, čeľusťové

Modernizácie

Vzhľadom na zvyšujúce sa požiadavky na MHD a znižovanie prevádzkových nákladov ako aj predĺženie životnosti sa v súčasnosti uskutočňuje mnoho generálnych opráv a modernizácií spojených s výmenou mnohých súčiastok a pridávaním nových možností.

Električky pri modernizáciach najčastejšie obdržia palubný počítač, elektronické diódové displeje, hlásiče zastávok, nové tlačidlá a ovládacie prvky, nové zberače (dnes už polpantografy) s elektrickým sťahovaním a rad ďalších nových súčiastok,úpravy elektrickej výzbroje.

Prevádzka električky T6A5

Tieto električky na Slovensku jazdia v Bratislave a Košiciach, v Česku ich stretnete v Prahe, Brne a Ostrave.

Prevádzka T6A5 je úsporná a je výborným riešením pre prevádzku v mestskej hromadnej doprave s dostačnou kapacitou aj úžitkovými vlastnosťami vozidla.