John Gorton: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d interwiki Pridal: simple:John Gorton
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: it:John Gorton
Riadok 23: Riadok 23:
[[de:John Gorton]]
[[de:John Gorton]]
[[en:John Gorton]]
[[en:John Gorton]]
[[it:John Gorton]]
[[simple:John Gorton]]
[[simple:John Gorton]]

Verzia z 21:54, 9. február 2007

Sir John Grey Gorton (* 9. september 1911, Melbourne – † 19. máj 2002, Sydney) bol austrálsky politik a 19. predseda vlády Austrálie.

Gorton vyštudoval univerzitu v Oxforde. Oženil sa v roku 1935 s Američankou Bettinou Brownovou. Od roku 1940 slúžil v austrálskom letectve ako vojenský pilot. Prežil dve vážne nehody.

V roku 1949 bol zvolený do senátu za Liberálnu stranu. Bol v rôznych ministerských pozíciách vo vládach Roberta Menziesa a Harolda Holta. Po smrti Holta v decembri 1967 sa očakávalo, že jeho zástupca William McMahon sa stane ďalším premiérom. McMahona však nepodporili koaliční partneri Liberálnej strany a po internom zápase v strane sa predsedom vlády stal Gorton. Gorton bol prvým a zatiaľ senátorom, ktorý sa stal austrálskym premiérom. V súlade s tradíciou westministerského systému však najprv rezignoval na post senátora a následne bol zvolený v doplňovacích voľbách (za zosnulého Holta) do dolnej komory parlamentu.

Gorton podporoval austrálsku prítomnosť vo Vietname. Na domácej scéne presadzoval viac právomocí pre federálne inštitúcie. Výrazne podporoval umenie a austrálsku filmovú tvorbu.

Gorton sa však prejavil ako slabý rečník a mediálna osobnosť a médiá go vykresľovali ako slabocha. Vo voľbách v roku 1969 Gorton stratil väčšinu z majority v dolnej komore parlamentu, ktorú zdedil po Holtovi. Gorton si však udržal miesto premiéra až do marca 1971. Vtedy už Liberálna strana zaostávala v prieskumoch za Labouristickou stranou a minister obrany Malcolm Fraser rezignoval a verejne označil Gortona za neschopného. Vo vnútrostraníckej voľbe o dôvere bol počet hlasov vyrovnaný a Gorton, hoci nemusel, sa rozhodol rezignovať.

V neskoršom veku žil v Canberre. Zomrel v Sydney vo veku nedožitých 91 rokov na zápal pľúc.

Externé odkazy

  • John Gorton - Predsedovia vlády Austrálie / Národný archív Austrálie

Šablóna:AustraliaPM