Horný a Dolný Egypt: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Adrian (diskusia | príspevky)
interwiki
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
[[Dejiny Egypta|Staroveký Egypt]] bol rozdelený na dve kráľovstvá známe ako Horný a Dolný Egypt. Jeden z titulov faraónov bol práve Vládca Dvoch zemí, t.j. Horného a Dolného Egypta. Hoci by sa mohlo zdať, že pomenovanie je prevrátené, pretože Horný Egypt leží geograficky južnejšie ako Dolný Egypt, v skutočnosti je odvodené od toku rieky [[Níl]], ktorá tečie z vysočiny vo východnej Afrike (horný tok) do [[Stredozemné more|Stredozemného mora]] (dolný tok).
'''Horný Egypt''' a '''Dolný Egpyt''' boli dve kráľovstvá, z ktorých pozostával [[Staroveký Egypt]]. Jeden z titulov faraónov bol práve Vládca dvoch zemí, t.j. Horného a Dolného Egypta. Hoci by sa mohlo zdať, že pomenovanie je prevrátené, pretože Horný Egypt leží geograficky južnejšie ako Dolný Egypt, v skutočnosti je odvodené od toku rieky [[Níl]], ktorá tečie z vysočiny vo východnej Afrike (horný tok) do [[Stredozemné more|Stredozemného mora]] (dolný tok).


Predely medzi jednotlivými historickými obdobiami egyptských dejín súvisia s rozdelením Horného a Dolného Egypta. Počas prechodných období nespadali tieto dve kráľovstvá vždy pod jedného panovníka.
Dolný Egypt tvorí rozširujúca sa delta Nílu. V časoch faraónov bol známy ako ''Ta Shemau'', čiže Zem rákosia. Delil sa na dvadsaťdva samosprávnych jednotiek, [[noma|nôm]]. Prvá z nich ležala približne tam, kde dnes [[Asuán]], dvadsiata druhá noma súhlasila približne s dnešným Atfihom.

==Dolný Egypt ==
Dolný Egypt tvorí rozširujúca sa delta Nílu. V časoch faraónov bol známy ako ''ta šemau'', čiže Zem rákosia. Delil sa na dvadsaťdva samosprávnych jednotiek, [[nom|nomov]]. Prvá z nich ležala približne tam, kde dnes [[Asuán]], dvadsiaty druhý nom súhlasila približne s dnešným Atfihom.

==Horný Egypt ==
Horný Egypt sa nachádzal južne od Lýbijskej púšte, za [[Abú Simbel|Abú Simbelom]]. V staroveku bol nazývaný ''ta mehu'', čiže Zem papyru. Aj Horný Egypt bol rozdelený na nomy, no pretože jeho veľkú časť pokrývali neobrábané trávnaté porasty, rozdelenie nomov prešlo niekoľkonásobnými zmenami. Ku koncu [[Nová ríša|Novej ríše]] pozostával Horný Egypt nakoniec z dvadsiatich nomov, z ktorých prvý bol v [[Memfis|Memfise]].


Horný Egypt sa nachádzal južne od Lýbijskej púšte, za [[Abu Simbel|Abu Simbelom]]. V staroveku bol nazývaný ''Ta-Mehu'', čiže Zem papyru. Aj Horný Egypt bol rozdelený na nomy, avšak pretože jeho veľkú časť pokrývali neobrábané trávnaté porasty, rozdelenie nôm prešlo niekoľkonásobnými zmenami. Ku koncu [[Nová ríša|Novej ríše]] pozostával Horný Egypt nakoniec z dvadsiatich nôm, z ktorých prvá bola v [[Memphis|Memfise]].


Predely medzi jednotlivými historickými obdobiami egyptských dejín súvisia s rozdelením Horného a Dolného Egypta. Počas prechodných období nespadali tieto dve kráľovstvá pod jedného panovníka.


[[Kategória:Dejiny Egypta]]
[[Kategória:Dejiny Egypta]]

Verzia z 21:51, 28. marec 2007

Horný Egypt a Dolný Egpyt boli dve kráľovstvá, z ktorých pozostával Staroveký Egypt. Jeden z titulov faraónov bol práve Vládca dvoch zemí, t.j. Horného a Dolného Egypta. Hoci by sa mohlo zdať, že pomenovanie je prevrátené, pretože Horný Egypt leží geograficky južnejšie ako Dolný Egypt, v skutočnosti je odvodené od toku rieky Níl, ktorá tečie z vysočiny vo východnej Afrike (horný tok) do Stredozemného mora (dolný tok).

Predely medzi jednotlivými historickými obdobiami egyptských dejín súvisia s rozdelením Horného a Dolného Egypta. Počas prechodných období nespadali tieto dve kráľovstvá vždy pod jedného panovníka.

Dolný Egypt

Dolný Egypt tvorí rozširujúca sa delta Nílu. V časoch faraónov bol známy ako ta šemau, čiže Zem rákosia. Delil sa na dvadsaťdva samosprávnych jednotiek, nomov. Prvá z nich ležala približne tam, kde dnes Asuán, dvadsiaty druhý nom súhlasila približne s dnešným Atfihom.

Horný Egypt

Horný Egypt sa nachádzal južne od Lýbijskej púšte, za Abú Simbelom. V staroveku bol nazývaný ta mehu, čiže Zem papyru. Aj Horný Egypt bol rozdelený na nomy, no pretože jeho veľkú časť pokrývali neobrábané trávnaté porasty, rozdelenie nomov prešlo niekoľkonásobnými zmenami. Ku koncu Novej ríše pozostával Horný Egypt nakoniec z dvadsiatich nomov, z ktorých prvý bol v Memfise.