Vlčince: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pridanie externeho odkazu
Juloml (diskusia | príspevky)
d -NPOV, Vlčince možno nie sú ideál ale Hájik a Solinky sú na tom z hľadiska dopravnej obslužnosti horšie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Vlčince''' sú najväčším žilinským sídliskom. Výstavba začala v roku [[1971]] a bola ukončená v roku [[1982]] podľa projektu architekta Emila Galovského. Sídlisko pozostáva zo štyroch menších častí označených Vlčince I. až IV. Nachádza sa tu 7 500 bytov, v ktorých býva cca 25 000 obyvateľov.
'''Vlčince''' sú najväčším žilinským sídliskom. Výstavba začala v roku [[1971]] a bola ukončená v roku [[1982]] podľa projektu architekta Emila Galovského. Sídlisko pozostáva zo štyroch menších častí označených Vlčince I. až IV. Nachádza sa tu 7 500 bytov, v ktorých býva cca 25 000 obyvateľov.


V tridsiatych rokoch tu bolo vojenské letisko, neskôr civilné, z ktorého v rokoch 1946-1948 lietala pravidelná letecká linka do [[Bratislava|Bratislavy]]. Neskôr sa priestory uvoľnili pre rozrastajúce sa mesto. Od roku 1971 sa začali budovať prvé panelové domy až do roku 1982, kedy bola výstavba ukončená. Bolo tu postavených asi 7 500 bytov, v ktorých býva asi 25 000 obyvateľov. Dopravne zle naprojektované sídlisko sa postavilo podľa návrhu Ing. arch. Galovského. Na sídlisku bolo päť základných škôl, niekoľko materských škôl, nákupné stredisko, obchody, poliklinika, polícia, tranzitná telefónna ústredňa, pošta, domov dôchodcov, bytové družstvo, benzínová pumpa, neskoršie pribudol Slovenský energetický dispečing, dve veľkogaráže, obchodný dom Nay a katolícky Kostol Sedembolestnej Panny Márie a gréckokatolícky kostol. Sídlisko Vlčince je samostatná rímskokatolícka farnosť. Od roku 2005 sa pokračuje v budovaní bytovej výstavby Vlčince V a rezidencie Lesopark. Pripravuje sa výstavba viacúčelového objektu (aj byty) Renox, 22-podlažného polyfunkčného komplexu Europalace, [[asanácia]] ZŠ Moskovská a na jej mieste výstavba ďalšieho obytného komplexu s 22 podlažnou budovou. Sídlisko má trolejbusovú dopravu a je na napojené na trolejbusovú sieť z troch rôznych smerov. Sídlisko Vlčince sa po viac ako tridsiatich rokoch opäť prebudováva a mení sa jeho pôvodná tvár. Z pôvodnej osady Vlčince, ktorá bola nakreslená na najstaršej mape Žiliny z roku [[1747]], zostal len názov.
V tridsiatych rokoch tu bolo vojenské letisko, neskôr civilné, z ktorého v rokoch 1946-1948 lietala pravidelná letecká linka do [[Bratislava|Bratislavy]]. Neskôr sa priestory uvoľnili pre rozrastajúce sa mesto. Od roku 1971 sa začali budovať prvé panelové domy až do roku 1982, kedy bola výstavba ukončená. Bolo tu postavených asi 7 500 bytov, v ktorých býva asi 25 000 obyvateľov. Sídlisko bolo postavené podľa návrhu Ing. arch. Galovského. Na sídlisku bolo päť základných škôl, niekoľko materských škôl, nákupné stredisko, obchody, poliklinika, polícia, tranzitná telefónna ústredňa, pošta, domov dôchodcov, bytové družstvo, benzínová pumpa, neskoršie pribudol Slovenský energetický dispečing, dve veľkogaráže, obchodný dom Nay a katolícky Kostol Sedembolestnej Panny Márie a gréckokatolícky kostol. Sídlisko Vlčince je samostatná rímskokatolícka farnosť. Od roku 2005 sa pokračuje v budovaní bytovej výstavby Vlčince V a rezidencie Lesopark. Pripravuje sa výstavba viacúčelového objektu (aj byty) Renox, 22-podlažného polyfunkčného komplexu Europalace, [[asanácia]] ZŠ Moskovská a na jej mieste výstavba ďalšieho obytného komplexu s 22 podlažnou budovou. Sídlisko má trolejbusovú dopravu a je na napojené na trolejbusovú sieť z troch rôznych smerov. Sídlisko Vlčince sa po viac ako tridsiatich rokoch opäť prebudováva a mení sa jeho pôvodná tvár. Z pôvodnej osady Vlčince, ktorá bola nakreslená na najstaršej mape Žiliny z roku [[1747]], zostal len názov.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 13:15, 23. apríl 2007

Vlčince sú najväčším žilinským sídliskom. Výstavba začala v roku 1971 a bola ukončená v roku 1982 podľa projektu architekta Emila Galovského. Sídlisko pozostáva zo štyroch menších častí označených Vlčince I. až IV. Nachádza sa tu 7 500 bytov, v ktorých býva cca 25 000 obyvateľov.

V tridsiatych rokoch tu bolo vojenské letisko, neskôr civilné, z ktorého v rokoch 1946-1948 lietala pravidelná letecká linka do Bratislavy. Neskôr sa priestory uvoľnili pre rozrastajúce sa mesto. Od roku 1971 sa začali budovať prvé panelové domy až do roku 1982, kedy bola výstavba ukončená. Bolo tu postavených asi 7 500 bytov, v ktorých býva asi 25 000 obyvateľov. Sídlisko bolo postavené podľa návrhu Ing. arch. Galovského. Na sídlisku bolo päť základných škôl, niekoľko materských škôl, nákupné stredisko, obchody, poliklinika, polícia, tranzitná telefónna ústredňa, pošta, domov dôchodcov, bytové družstvo, benzínová pumpa, neskoršie pribudol Slovenský energetický dispečing, dve veľkogaráže, obchodný dom Nay a katolícky Kostol Sedembolestnej Panny Márie a gréckokatolícky kostol. Sídlisko Vlčince je samostatná rímskokatolícka farnosť. Od roku 2005 sa pokračuje v budovaní bytovej výstavby Vlčince V a rezidencie Lesopark. Pripravuje sa výstavba viacúčelového objektu (aj byty) Renox, 22-podlažného polyfunkčného komplexu Europalace, asanácia ZŠ Moskovská a na jej mieste výstavba ďalšieho obytného komplexu s 22 podlažnou budovou. Sídlisko má trolejbusovú dopravu a je na napojené na trolejbusovú sieť z troch rôznych smerov. Sídlisko Vlčince sa po viac ako tridsiatich rokoch opäť prebudováva a mení sa jeho pôvodná tvár. Z pôvodnej osady Vlčince, ktorá bola nakreslená na najstaršej mape Žiliny z roku 1747, zostal len názov.

Externé odkazy