Hieratické písmo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Fathin (diskusia | príspevky)
základ
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Hieratické písmo''' sa používalo v starovekom Egypte. Vyvinulo sa popri príbuznom hieroglyfickom písme. Zapisovalo sa prevažne pomocou trstinového pera tušom na [[papyrus|papyrové zvitky]]. Hieratické písmo umožňovalo pisárom písať rýchlejšie ako komplikovanými, zdĺhavými [[egyptské hieroglyfické písmo|hieroglyfmi]]. Slovo hieratický je odvodené od gréckeho γράμματα iερατικά (''grammata hieratika'', doslova „písomnosti kňazov“), ktoré použil po prvý raz [[Sv. Klement Alexandríjsky]] v 2. st. n. l., keďže v tejto dobe bolo hieratické písmo používané iba na zapisovanie náboženských textov, podobne ako po predchádzajúcich tisíc rokov.
'''Hieratické písmo''' sa používalo v starovekom Egypte. Vyvinulo sa popri príbuznom hieroglyfickom písme. Zapisovalo sa prevažne pomocou trstinového pera tušom na [[papyrus|papyrové zvitky]]. Hieratické písmo umožňovalo pisárom písať rýchlejšie ako komplikovanými, zdĺhavými [[egyptské hieroglyfické písmo|hieroglyfmi]]. Slovo hieratický je odvodené od gréckeho γράμματα iερατικά (''grammata hieratika'', doslova „písomnosti kňazov“), ktoré použil po prvý raz [[Klement Alexandrijský]] v 2. st. n. l., keďže v tejto dobe bolo hieratické písmo používané iba na zapisovanie náboženských textov, podobne ako po predchádzajúcich tisíc rokov.


[[Kategória: Staroveký Egypt]]
[[Kategória: Staroveký Egypt]]

Verzia z 11:56, 5. máj 2007

Hieratické písmo sa používalo v starovekom Egypte. Vyvinulo sa popri príbuznom hieroglyfickom písme. Zapisovalo sa prevažne pomocou trstinového pera tušom na papyrové zvitky. Hieratické písmo umožňovalo pisárom písať rýchlejšie ako komplikovanými, zdĺhavými hieroglyfmi. Slovo hieratický je odvodené od gréckeho γράμματα iερατικά (grammata hieratika, doslova „písomnosti kňazov“), ktoré použil po prvý raz Klement Alexandrijský v 2. st. n. l., keďže v tejto dobe bolo hieratické písmo používané iba na zapisovanie náboženských textov, podobne ako po predchádzajúcich tisíc rokov.