Šiesta križiacka výprava: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
d robot Zmenil: nl:Zesde Kruistocht
Riadok 19: Riadok 19:
[[ja:第6回十字軍]]
[[ja:第6回十字軍]]
[[lt:Šeštasis kryžiaus žygis]]
[[lt:Šeštasis kryžiaus žygis]]
[[nl:Zesde kruistocht]]
[[nl:Zesde Kruistocht]]
[[pt:Sexta Cruzada]]
[[pt:Sexta Cruzada]]
[[sr:Шести крсташки рат]]
[[sr:Шести крсташки рат]]

Verzia z 10:38, 25. máj 2007

Šiesta križiacka výprava je v niektorých textoch názov siedmej križiackej výpravy.
Križiacke výpravy
Prvá križiacka výprava · Výprava chudoby · Nemecká križiacka výprava (1096) · Križiacka výprava v roku 1101 · Druhá križiacka výprava · Tretia križiacka výprava · Štvrtá križiacka výprava · Križiacka výprava proti albigéncom · Detská križiacka výprava · Piata križiacka výprava · Šiesta križiacka výprava · Siedma križiacka výprava · Výprava sedliackych vzbúrencov · Ôsma križiacka výprava · Deviata križiacka výprava · Severné križiacke výpravy · Križiacke výpravy proti husitom

Šiesta križiacka výprava alebo piata križiacka výprava alebo výprava Fridricha II. bola križiacka výprava v rokoch 1228 až 1229.

Výprava je zaujímavá tým, že došlo prvýkrát k pokusu o diplomatické dosiahnutie križiackych cieľov. Fridrich roku 1228 dorazil po mori do Akkonu a 18. februára 1229 podpísal s egyptským sultánom Kamelom (synovcom Saladina) v egyptskej Džafe zmluvu, podľa ktorej sa podarilo opäť dočasne (do roku 1244) získať Jeruzalem (okrem dvoch budov), Betlehem a Nazaret, vrátane spojenia s pobrežím. Napriek pápežovmu odporu sa Fridrich v Jeruzaleme potom dal korunovať za kráľa, ale o šesť mesiacov neskôr po kritike obyvateľstva odplával domov.