Preskočiť na obsah

Portál:Informačné technológie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 80 článkov.
Portál informačných technológiíupraviť
Osobný počítač
Osobný počítač
Informačné a komunikačné technológie (Information and Communication Technologies, ICT) je integrovaný súbor informačných a komunikačných technológií používaných nielen na prípravu a spracovanie dát, ale taktiež na manažovanie informácií a procesov na dosiahnutie viac účinnejších a efektívnejších výsledkov optimizovaním manažmentu zdrojov a distribúcie informácií a know-how.
Index informačných technológií (22. máj - 2473 článkov)
? ! 1 3 4 6 7 8 A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R S Š T U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článokupraviť
Klávesnica
Klávesnica

Klávesnica je základné vstupné zariadenie osobných počítača. Počítačová klávesnica je odvodená od klávesnice písacieho stroja. Je určená na vkladanie znakov a ovládanie počítača. Klávesnice majú bežne na jednotlivých klávesách vytlačené alebo vyryté znaky alebo funkcie, ktoré reprezentujú. Vo väčšine prípadov stlačenie jednotlivej klávesy korešponduje s vypísaním jedného znaku. Na vytvorenie niektorých symbolov (resp. znakov) je potrebné stlačiť niekoľko kláves naraz, prípadne v určenom poradí. Niektoré klávesy nevypisujú žiadne znaky, namiesto toho ovplyvňujú beh počítača.

Klávesnice majú obvykle aj niekoľko indikačných LED, obvykle pre znázornenie stavu „uzamykateľných“ (angl. lock) kláves, t.j. tých, ktorých stlačením sa mení stav súvisiacej funkcie zo zapnutej na vypnutú a naopak. Táto funkcia sa vyvinula z uzamykateľnej klávesy shift na písacom stroji, ktorý prepína do stavu, keď sa trvalo píšu veľké písmená (angl. Caps-Lock, caps je skr. z capitals, t.j. veľké písmená).


Najnovšie článkyupraviť

Vivat Slovakia (počítačová hra) · F1 23 · Minecraft Legends · JPL Small-Body Database · INaturalist · Deepfake · World Flora Online · Genius · Global Biodiversity Information Facility · Dailymotion · Plants of the World Online · NEC PC-9801 · Fish Fillets · Django Framework · Apache OpenOffice · Karol Fabián · USB OTG · IPhone 14 · Robert Metcalfe · Alojz Lorenc · Mary Ann Horton · EPUB · Nízkoúrovňový programovací jazyk · Služby vzdialenej plochy · Strata paketov · Smerovanie · Skytála · Plán obnovy · Bloková šifra · Kryptografia · Jednorazové heslo · Substitučná šifra · Replikácia dát · Šifrovanie disku · Datacentrum · MADI · Apple ProRes · Quad Small Form-factor Pluggable · Peter Ružička (informatik) · Aerorozvidka

Vedeli ste, že...upraviť
Obrázokupraviť
Správyupraviť

Správcovia portáluupraviť
  • Portál založil 25. apríla 2007 Bači
  • Tento portál aktuálne nemá správcu
  • Bývalí správcovia: Gbaor (2007–2011), Bači (2007–2011), Wizzard (2007–2011), Kandy Talbot (2007–2011), V0lkanic (2023–2024)
Ostatné portály