Ricardo Bofill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ricardo Bofill
španielsky architekt
Ricardo Bofill
Narodenie5. december 1939
Barcelona, Španielsko
Úmrtie14. január 2022 (82 rokov)
Barcelona, Španielsko
Odkazy
Webstránkaricardobofill.com
CommonsSpolupracuj na Commons Ricardo Bofill

Ricardo Bofill (* 5. december 1939, Barcelona, Španielsko – † 14. január 2022, Barcelona) bol španielsky architekt, predstaviteľ postmodernej architektúry.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolské štúdium architektúry začal v Barcelone a neskôr v ňom pokračoval v Ženeve. V roku 1963 združil skupinu architektov, inžinierov, návrhárov, sociológov, spisovateľov, filmárov a filozofov známu ako medzinárodný ateliér Taller de Arquitectura. Členovia združenia mali viac ako 40 rokov skúseností v mestskom plánovaní, v architektúre, v práci s interiérom a v navrhovaní nábytku atď.

Ich medzinárodná skúsenosť im dovoľuje navrhovať od mestského dizajnu, veľkých infraštruktúr pre verejnú dopravu, športovej, kultúrnej a maloobchodnej vybavenosti, obytných a administratívnych budov až po vnútorný dizajn. Bofillho Taller de Arquitectura stojí za hlavnými sídlami takých spoločností, ako sú Christian Dior, Cartier, Decaux, Axa, Shiseido, Bank One a Donnelley.

Ateliér sa zaoberal mestským plánovaním pre také mestá ako Paríž, Luxemburg, Varšava, Praha, Madrid či Barcelona. Niektoré ďalšie prestížne kultúrne zariadenia navrhnuté Ricardom Bofillom sú prestavaná Zbrojnica v Metz, Francúzsko, hudobná škola na univerzite Rice v Houstone, Národné katalánske divadlo v Barcelone alebo Centro Cultura de Prado vo Valladolide.

Navrhol komplex Panorama City v Bratislave.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ricardo Bofill [online]. Panorama City, 2012-02-06, [cit. 2015-04-28]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]