Preskočiť na obsah

Portál:Film/Film týždňa/10 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Star Trek (z angl: „Hviezdne putovanie“) je spoločné pomenovanie pre šesť sci-fi seriálov, desať filmov, desiatok kníh a počítačových hier, ktoré sa odohrávajú v sci-fi prostredí. Tvorcom je Gene Roddenberry, ktorý sa snažil ukázať optimistickú budúcnosť ľudstva, v ktorej sú prekonané choroby, chudoba, rasizmus, intolerancia a neustále vojnové konflikty a hlavnou myšlienkou ľudstva sa stáva snaha o poznávanie nových svetov a civilizácií.

Vesmír Star Treku obsahuje až nerealisticky mnoho osídlených planét a rôznych rás (prevažne humanoidných); medzi najdôležitejšie z hľadiska série patria ľudia a Vulkánci, spolu s ďalšími rasami tvoria mierumilovnú Spojenú federáciu planét, zradní Romulánci, bojovní Klingóni a biomechanickí Borgovia. Najčastejším hviezdnym pohonom (FTL) je warp, medzi ďalšie používané fiktívne techniky patria transportér a holo-emitory. Lode sú vybavené lúčovými zbraňami (fázery a disruptory) a torpédami (fotónovými, plazmovými a mnoho ďalších typov) a štítmi.

Kvôli veľkému záujmu fanúšikov vznikol celý rad kníh, v ktorých je podrobne opísaná technika objavujúca sa v Star Treku, podobne existujú podrobné zoznamy rás alebo tried lodí. Opísaná je aj „história budúcnosti“, teda fiktívne udalosti od 60. rokov 20. storočia, keď sa seriál začal točiť do 23. storočia, v ktorom sa odohráva, časť pripadajúca na dobu, ktorá už uplynula, tak tvoria svoju druhú alternatívnu históriu, napríklad v roku 1993 začali „eugenické vojny“ vedené geneticky vylepšenými ľudmi, v ktorej zomrelo 30 000 000 ľudí.