Eurovea

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eurovea
obchodné centrum
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava II
Mesto Bratislava
Mestská časť Ružinov
Súradnice 48°08′27″S 17°07′14″V / 48,140805°S 17,120635°V / 48.140805; 17.120635
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
O nákupnom centre v komplexe Eurovea pozri Galleria Eurovea.

Eurovea je bratislavské nákupné centrum na ľavom brehu Dunaja, v blízkosti Mosta Apollo, Slovenského národného divadla a budovy Tower 115. Eurovea spája nábrežie s centrom mesta. Nákupnú pasáž zo strany Pribinovej ulice lemujú kancelárske budovy, od nábrežia Dunaja byty, a jej súčasťou je tiež hotel Sheraton Bratislava, ako aj najväčšie podzemné parkovisko v Bratislave pre 4 000 áut. Takmer dve tretiny plochy Eurovea tvorí zeleň a verejné priestory. Celá výstavba bola rozdelená do dvoch fáz.

Prvá fáza[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 2006 sa začalo pracovať na prvej fáze projektu, ktorý na celkovej rozlohe 230 tisíc m² ponúkol 60 000 m² obchodných, priestorov a zariadení pre voľný čas a zábavu a na rozlohe ďalších viac ako 60 000 m² kancelárske priestory, hotel a byty. Projekt sa rozprestiera okolo nového námestia a zahŕňa jedinečný nábrežný park a terasy. Prvá fáza bola dokončená začiatkom roku 2009 a nákupné centrum sa pre verejnosť otvorilo 26. marca 2010. Hotel Sheraton bol otvorený už vo februári.

Podľa riaditeľa spoločnosti, ktorá stavala prvú fázu Ballymore Properties, Petra Bacona, Eurovea mala byť počas výstavby najväčším staveniskom v strednej Európe[1].

Zvláštnym a osobitným architektonickým prvkom komplexu je malá časť v tvare zrezaného vajíčka na severozápadnej strane.Tento objekt je určený na obchodné priestory a administratívu.

Prvá fáza pozostávala z nasledovných častí:

Druhá fáza[upraviť | upraviť zdroj]

Eurovea sa otvorením novej časti nákupnej pasáže 25. 5. 2023 stala najväčším a najkomplexnejším nákupným centrom na Slovensku. Na ploche 85 000 m2 ponúka návštevníkom 300 obchodov, reštaurácií, barov a kaviarní. Úspech shoppingu spočíva aj v tom, že okrem množstva voľnočasových aktivít a jedinečnej nábrežnej promenády plnej zaujímavých reštaurácií ponúka návštevníkom výber značiek s unikátnym zastúpením na Slovensku. Kľúčovým nájomcom je dvojpodlažná predajňa írskeho módneho reťazca Primark, ktorý tu otvoril svoju prvú prevádzku. Celý foodcourt sa presunul do novej pasáže a zdvojnásobil svoju veľkosť. S kapacitou 1 156 miest, doplnený o štýlový Food Hall vytvára spolu so 16 reštauráciami na promenáde pri Dunaji najväčšiu gastro destináciu na Slovensku. Kino nadšenci nájdu v Eurovea najväčší Megaplex na Slovensku, kde si až v 17. sálach môžu vychutnať tie najlepšie filmy vo špičkovej kvalite. Zároveň ako jediný ponúka oddelenú VIP zónu s all-inclusive ponukou. Nákupné centrum je priamo prepojené s prvým slovenským mrakodrapom EUROVEA TOWER.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eurovea

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]