Redaktor:Prskavka/Pracovny stol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kynologický portál

Vitaj na portáli venovanom psom. Tento portál je úvodnou stránkou k článkom spätým so psou tematikou.

Pes je jedným z najstarších domestikovaných zvierat našej planéty. Spočiatku bol človeku nápomocný pri love, chránil jeho majetok a tiež jeho samého, neskôr sa naučil človeka zachraňovať a dnes ho sprevádza nielen v práci, ale aj vo voľnom čase.

Pes existuje v rôznych formách: je veľký, malý, chlpatý aj nahý, má dlhý i krátky nos, rôzne tvary ucha či hlavy. Príslušníci jedného plemena sú si fyziologicky podobní a majú podobné vlastnosti.

Tento portál ponúka vstup do psej tematiky. Veľa zábavy!
Hlavné články 
 Hlavné kategórie 
 Zoznam
Najnovšie články

Patron (pes) · Tatranský durič · Arthur · Perro pila argentino · Seržant Stubby · Americká akita · Peruánsky naháč · Český teriér · Austrálsky ovčiak · Veľký münsterlandský stavač · Český fousek · Samojed (pes) · Cane Corso · Austrálsky dobytkársky pes · Zeus (pes) · Nemecká doga · Leonberger · Deny · Čelný stop · Portugalský vodný pes · Bo (pes) · Trpasličí pudel · Novofunlandský pes · Ovčiarsky pes · Psinka · Kaukazský ovčiak · Bernský salašnícky pes · Asistenčný pes · Vipet · Malý bradáč · Nemecký špic vlčí · Pudel · Hačikó · Konni Polgrejv · Kynologický Klub Anička Košice · Pastiersky pes · Pointer (stavač) · Pracovný pes · Patterdale teriér · Austrálsky hodvábny teriér

 Výhonky
 Chýbajúce články
  Spolupráca
Obrázok týždňa
Článok týždňa


Komondor
Portál:Pes/Odporúčaný článok/22
Plemeno mesiaca
Bella z Milhostovských polí
Bella z Milhostovských polí

Slovenský hrubosrstý stavač je psie plemeno vyšľachtené na Slovensku. Vyznačuje sa typickou hrubou srsťou sivej farby. Je to zatiaľ najmladšie slovenské národné plemeno.

Šľachtenie slovenského hrubosrstého stavača (ďalej SHS) ako nášho pôvodného plemena sa začalo približne v 40. rokoch 20. storočia. Nestor slovenskej kynológie, pán Koloman Slimák začal vtedy podchytávať hrubosrstých jedincov zaujímavého sivastého zafarbenia, ktoré sa v tej dobe v chovoch hrubosrstých plemien vyskytovali. Na procese tvorby tohto plemena sa podieľali weimarský stavač, český fúzač a nemecký drôtosrstý stavač. Potomkovia vzájomných párení týchto plemien, avšak iba hrubosrstí a jednofarební, boli zapisovaní ako hrubosrstí weimarskí stavači do experimentálnej plemennej knihy, zastrešovanej od roku 1950 Slovenským poľovníckym zväzom. Oficiálny štandard weimarského stavača však neuznával jeho hrubosrstú formu.

 Vedeli ste, že...
Čau-čau
Čau-čau