Akustický maják

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Akustický maják patrí medzi akustické stavebné úpravy, ktoré sú určené na zlepšenie orientácie pre nevidiacich a ťažko zrakovo postihnutých. Používajú sa na označenie vchodov do verejných priestorov budov, do podchodov, na nástupištia a podobne. V praxi si ich nezainteresované osoby mýlia s reproduktormi. Ich inštalácia zaisťuje sebestačnosť a predovšetkým bezpečnosť pri pohybe takto postihnutých.
Akustické prvky majú okrem orientačnej funkcie taktiež funkciu informačnú.

Ide o zariadenia, ktoré si nevidiaci sami aktivujú pomocou vysielača, ktorý majú pri sebe. Na diaľkovú aktiváciu sa používajú dva typy vysielačov. Prvý model je v prevedení malej krabičky so šiestimi tlačidlami. Druhý je zabudovaný do rukoväte slepeckej palice. Tento druh disponuje iba troma tlačidlami, ktoré majú zdvojené funkcie. Dosah vysielačov je minimálne 40 metrov, pri ideálnych podmienkach však dokážu fungovať až na vzdialenosť 150 metrov.

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Akustické majáky sa odlišujú podľa svojho využitia na:

  • Akustické orientačné majáky (AOM) - vydávajú iba akustické signály. PRÍKLADY: Vstup z ulice do podchodu má signál typu „ BRLM“. Úrovňové vstupy do objektu a úrovňové vstupy k turniketom metra sa označujú signálom typu „I-Á“.Umiestnenie majákov je v strede nad vstupným priestorom. Akustický signál sa spustí z vysielača povelom 1.
  • Digitálny hlasový maják (DHM) - je novším typom. Môže mať zaznamenané až dve hlasové frázy. Prvou frázou býva názov objektu a spúšťa sa povelom 1. Druhá fráza obsahuje stručný popis objektu alebo stručný popis ďalšej trasy a spúšťa sa z vysielača povelom 2.
  • Orientačný hlasový maják (OHM) - je najnovším modelom, ktorý disponuje stodvadsiatimi ôsmimi frázami. Ovládanie je podobné ako pri digitálnom hlasovom majáku.
  • Povelová súprava na vozidlách MHD - je pripojená k riadiacej jednotke vozidla. Obsahuje vonkajší a vnútorný hlásič. Informácie, ktoré tieto hlásiče poskytujú, umožňujú nevidiacim nástup do správnej linky, výstup na správnej zastávke a zároveň umožňujú centrálne otvorenie dverí bez nutnosti hľadania tlačidla na otváranie dverí.
  • Akustická signalizácia na riadených priechodoch pre chodcov - je najpoužívanejším a najznámejším akustickým prvkom. Zelená je vyjadrená akustickým signálom s kmitočtom 8 Hz (približne 10 klopnutí za sekundu). Červená je signalizovaná akustickým signálom s kmitočtom 1,5Hz (približne 2,5 klopnutí za sekundu). To znamená, že signál pre voľný priechod je signalizovaný štvornásobne rýchlejším tempom ako signál „stoj“.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]