Exspiračná lehota

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Exspiračná doba)

Exspiračná lehota (iné názvy: exspiračný čas, najmä v súvislosti s liekmi aj len exspirácia, jazykovo nevhodne: exspiračná doba) je stanovené obdobie, ktorého uplynutím niečo (napr. výrobok, liek, cenný papier) stratí platnosť, prestane byť použiteľné a podobne.

Občianske a obchodné právo[upraviť | upraviť zdroj]

V práve sa exspiračnou lehotou (v tomto kontexte nazývanou aj lehota na použitie) často špecificky myslí špeciálna lehota, počas ktorej musí byť použitý daný tovar. Je vyznačená v návode k tovaru, na jeho obale alebo na samotnom tovare. Napríklad pri potravinách §616 Občianskeho zákonníka ukladá povinnosť vyznačiť dátum minimálnej trvanlivosti resp. dátum spotreby. Platí, že ak je vyznačená exspiračná lehota (lehota na použitie), záručná doba k tejto veci sa nekončí pred uplynutím tejto exspiračnej lehoty.

Lieky[upraviť | upraviť zdroj]

Exspiračná lehota je obdobie použiteľnosti lieku, t.j. stanovené obdobie, ktorého uplynutím liek prestáva byť účinným. Liek sa po exspiračnej lehote môže vydať a použiť len na základe špeciálneho povolenia Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]