Jimmy Wales

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Jimbo Wales)
Jimmy Wales
Wales v roku 2019
Wales v roku 2019
Rod. menoJimmy Donal Wales
Narodenie7. august 1966 (57 rokov)
Huntsville, Alabama, USA
PodpisJimmy Wales, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkajimmywales.com
CommonsSpolupracuj na Commons Jimmy Wales

Jimmy Donal „Jimbo“ Wales (* 7. august 1966, Huntsville, Alabama) je jeden zo zakladateľov Wikipédie, wiki nadšenec a internetový podnikateľ.

Wales vyštudoval na Auburnskej univerzite a University of Alabama. Pracoval ako obchodník s opciami a futures v Chicagu. Je obdivovateľom filozofie objektivizmu Ayn Rand; na strednej škole prevádzkoval e-mailovú konferenciu nazvanú „Moderovaná diskusia objektivistickej filozofie“. V polovici 90. rokov založil Bomis, internetový portál zameraný na aspekty popkultúry, pomocou ktorého sa tiež predáva pôvodný tovar. Neskôr založil taktiež Wikia, wiki verziu internetového vyhľadávača, a Wikicities, voľný wiki webhosting.

Spolu s Larry Sangerom založil Wales Wikipediu, online encyklopédiu založenú na systéme wiki. Predtým spolu pracovali na dnes už nefungujúcom projekte encyklopédie Nupedia. Wales je dnes riaditeľom nadácie Wikimedia, neziskovej organizácie sídliacej v Tampe, ktorá obhospodaruje Wikipédiu a jej mladšie sesterské projekty. Podľa magazínu Time utratil Wales na založenie a prevádzku svojich wiki projektov asi 500 000 USD.

Wales sa dôrazne angažuje v záležitostiach zákonov o strelných zbraniach, zvlášť v súvislosti s ústavou USA.

Wales žije v St. Petersburgu na Floride so svojou ženou Christinou a dcérou Kirou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jimmy Wales

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]