Malý princ (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malý princ
Le Petit Prince

Autor Antoine de Saint-Exupéry
Pôvodný jazyk francúzsky, anglicky
Krajina vydania Francúzsko
Nakladateľstvo originálneho vydania Reynal & Hitchcock
Dátum 1. vydania originálu 1943
Literárny druh Epika

Literárna forma: Próza

Literárny žáner Filozofická rozprávka pre dospelých
Slovenské vydania knihy

Malý princ (franc. Le petit prince) je najznámejšie dielo francúzskeho spisovateľa a pilota Antoineho de Saint-Exupéryho.[1] Je to najslávnejší rozprávkový príbeh modernej literatúry. V knihe je mnoho metafor a prirovnaní. Je možné tu nájsť myšlienky, ktoré autor konkrétne vyjadril v Zemi ľudí. Kniha rozpráva príbeh pilota, samotného autora, ktorý stroskotá na Sahare a tam sa stretáva s Malým princom, ktorý prišiel z ďalekej planétky.

Kniha obsahuje aj kresby autora, ktoré sú reprodukované vo väčšine vydaní. Kniha bola preložená do viac ako 180 jazykov a dialektov. Predalo sa celosvetovo viac ako 80 miliónov kópií. Patrí medzi 50 najpredávanejších kníh. Malý princ bol spracovaný v niekoľkých adaptáciách vo filmovom muzikáli od Lernera Loeweho, dve opery a jeden animovaný seriál. Malý princ je často knihou pre začiatočníkov pri štúdiu francúzskeho jazyka.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Collection privée de plus de 5000 livres du "Petit Prince" par Antoine de Saint Exupéry en près de 400 langues différentes [online]. petit-prince-collection.com, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.

Iné projekt[upraviť | upraviť zdroj]