Mount Colah

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mt Colah)

Mount Colah je sídlisko severného Sydney, štátu Nový Južný Wales, Austrália. Nachádza sa 29 km severozápadne od centra Sydney, v miestnej časti (zastupiteľstve) Hornsby, ktoré je súčasťou časti severné Pobrežie – North Shore.

Mount Colah leží 5 km severne od Hornsby, najbližšieho väčšieho mestského centra. Je jedným z najsevernejších sídlisk Sydney, takisto je aj druhým najvyššie položeným sídliskom mesta. Mount Colah je bohaté na zeleň, jeho ulice sú natlačené popri Pacific Highway. Na východe hraničí s Národným Parkom Ku-ring-gai.

Vlaková stanica v Mount Colah

História[upraviť | upraviť zdroj]

Mount Colah bol pôvodne nazývaný "Colah" – názov, ktorý bol prvýkrát použitý prírodovedcom Georgeom Caleym pri popisovaní koaly v liste botanikovi Joesephovi Banksovi. Keď sa v roku 1906 stalo Hornsby krajským mestom, bol názov zmenený na Mount Colah (vrch Colah).

Cez Mount Colah prechádza diaľnica F3 Sydney – New Castle. Bola vybudovaná v roku 1988 a otvorená v roku 1989. V blízkosti je golfový park v Asquith (južne od diaľnice). Nachádzajú sa tu aj stavby z druhej svetovej vojny.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými dopravnými tepnami sú cesty Pacific Highway a Ku-ring-gai chase. Diaľnica F3 Sydney – New Castle prechádza pozdĺž východnej časti sídliska, má výjazd a vjazd z Mount Colah smerom do Sydney. Diaľnica je miestom opakujúcich sa dopravných zápch pri dopravných nehodách medzi Mount Colah a Berowra.

Vlaková stanica Mount Colah je na hlavnej severnej železničnej trati.

Výhľad na Bobbyn Head

Premáva tu aj pravidelná autobusová linka.

Obchodná časť[upraviť | upraviť zdroj]

Malá skupina obchodov sa nachádza popri Pacific Highway. Nachadzaju sa tam pizzeria, požičovňa filmov, pošta ako i zelovoc

Škola[upraviť | upraviť zdroj]

Mount Colah ma verejnú základnú školu ktorá sa nachádza na vychodnej strane od železnice

Obytná časť[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré názvy ulíc sú odvodené z legendy o kraľovi Arthurovi ako napríklad Merlinova ulica, Lancelotova ulica, ulica Okrúhleho stola alebo Arthurov okruh.