Radia Perlmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Radia Perlmanová
americká vývojárka softvéru a sieťová inžinierka
Radia Perlmanová
Narodenie1. január 1951 (73 rokov)
Portsmouth, Virgínia, USA
Národnosťamerická
Alma materMassachusetts Institute of Technology
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Radia Perlmanová

Radia Joy Perlmanová (* 1. január 1951, Portsmouth, Virgínia, USA) je americká vývojárka softvéru a sieťová inžinierka. Je známa svojim vynálezom protokolu spanning-tree (STP), ktorý je základom pre prechodnosť sieťových mostov. Okrem toho značne prispela k mnohým ďalším oblastiam ako sú napr. návrhy sietí a ich štandardizovanie. Významným konkrétnym príkladom z tejto oblasti sú tzv. „link-state protocols“. V súčasnom období spolupracuje so spoločnosťou Dell EMC.

Perlman je židovského pôvodu.[1][2]

Výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Prvotný výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Ako študentka prvého stupňa na MIT využila tzv. projekt UROP (Undergraduate Research Opportunity), ktorý bol súčasťou jej študijného plánu, v rámci LOGO laboratória v MIT. Pod dohľadom Seymoura Paperta vyvinula verziu edukačného robotického jazyka LOGO, nazývaného aj TORTIS (Toddlers Own Recursive Interpreter System). Počas výskumu, ktorý sa uskutočnil v rokoch 1974 až 1976 sa snažili deti vo veku od 3 rokov programovať edukačného robota v jazyku LOGO, ktorý niesol meno Turtle (korytnačka). Radia je tiež označovaná ako priekopníčka v rámci vzdelávania detí v oblasti programovania.[3]

Perlmanová získala bakalársky titul a „Master“ titul v oblasti matematiky a doktorandský titul v oblasti počítačovej vedy na MIT v roku 1988.[4] Jej doktorandská práca na MIT bola venovaná problému smerovania v sieti pri prítomnosti fatálnych sieťových chýb.[5] Okrem toho získala čestný doktorát Kráľovskej technickej univerzity v Štokholme (KTH). Jej doktorandská práca v MIT sa zaoberala problematikou smerovania v prípade vážnych sieťových chýb a tvorí základ pre väčšinu prác v tejto oblasti.

Ďalšie pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Radia Perlmanová publikuje vedecké články, je autorkou knihy a redaktorkou Radia Perlman Series in Computer Networking and Security. Jedným z jej prvých významných zamestnávateľov bola spoločnosť Intel, kde pracovala od roku 2010 a zameriavala sa na oblasť sieťovej architektúry a bezpečnosti. Mimo toho je zároveň vynálezcom viac ako 38 patentov pre spoločnosť Sun Microsystems. Celkovo si však na svoj účet pripísala vyše 100 vynálezov pre viaceré spoločnosti, ktoré nachádzajú svoje použitie v globálnej sieťovej praxi a vytvárajú celkový koncepčný rámec primárne pre oblasť sieťovej bezpečnosti a efektívnej priechodnosti navrhnutých sietí.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Radia Perlman [online]. Brookline, MA: Jewish Women's Archive, [cit. 2017-11-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. JEWISH COMPUTER & INFORMATION SCIENTISTS [online]. JINFO, [cit. 2017-11-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. LEONEL MORGADO; ET AL. Current Developments in Technology-Assisted Education. [s.l.] : [s.n.]. S. 1903-1909.
  4. Radia Perlman [online]. [Cit. 2012-10-14]. Dostupné online.
  5. PERLMAN, Radia J.. Network Layer Protocols with Byzantine Robustness (Ph.D. thesis) [online]. MIT, 1988, [cit. 2010-03-05]. Dostupné online.
  6. PASIK, Alexander. Why IEEE Fellow Radia Perlman hates technology [online]. [Cit. 2017-10-11]. Dostupné online. Archivované 2017-10-11 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]