Režim dlhodobého spánku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pri vypnutí počítača sa odpojí napájanie pamäťe RAM čím sa jej obsah vymaže a pri zapnutí sa musí opäť zavádzať celý systém. Režim dlhodobého spánku alebo hibernácia je uloženie obsahu operačnej pamäte (RAM) na pevný disk, kde ostane zachovaný aj po vypnutí. Pri nasledujúcom zapnutí počítača sa tieto údaje skopírujú späť do RAM a tým sa uvedie počítač do stavu pred vypnutím.

Skopírovanie je oveľa rýchlejšie ako spúšťanie systému nanovo. Rýchlosť závisí hlavne od veľkosti RAM, čím väčšia, tým viac údajov treba skopírovať. Režim dlhodobého spánku potrebuje toľko voľného miesta na HDD aká je veľká RAM, keďže celý jej obsah sa tam musí skopírovať. Miesto sa automaticky vyhradí pri povolení režimu dlhodobého spánku v správe napájania.

Ďalšou výhodou je možnosť nechať otvorené programy, napríklad rozpísaný textový súbor, či internetové okná alebo rozohrané hry, po zapnutí sa všetko vráti do pôvodného stavu (všetko ostane spustené a bez zmeny).

Pri použití tohto režimu však vzniká aj riziko. Nesmie sa napríklad meniť hardvérová konfigurácia systému (s USB si systém poradí), odpojenie či pridanie zariadenia v spánku je to isté ako pri zapnutom PC, a rovnako aj ďalšie veci ktoré sa nesmú robiť pri zapnutom PC.

Nefunguje pri systémoch FAT32 a starších - takže momentálne je podpora len NTFS.