Tlačiarenské metódy grafiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Grafika je druh výtvarného umenia, ktorý prenáša kresbu do hmoty rôznymi technickými postupmi.

Druhy grafiky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pôvodná,originálna grafika
  2. Voľná grafika
  3. Úžitková grafika ilustrácia,knihy,plagát,exlibris

Metódy tlače výtvarnej grafiky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Technika tlače z výšky
  2. Technika tlače z hĺbky
  3. Technika tlače z plochy
  4. Grafika a súčasná technika

Technika tlače z výšky alebo vysoká tlač[upraviť | upraviť zdroj]

Najstaršia tlačiarenská technika. Jej princíp spočíva v tom, že sa obraz nakreslí na formu a miesta, ktoré sa nemajú otláčať mechanicky, prípadne chemicky odstraňujú. Na ostatné nevyhĺbené miesta sa nanesie tlačová farba a tieto miesta sa za primeraného tlaku otlačia na papier. Tlačová forma môže byť z najrôznejšieho materiálu. Techniky tlače z výšky sú drevorez, drevoryt (xylografia), rytina do Mässrovej dosky, linorez, linoryt razená technika atď.

Technika tlače z hĺbky[upraviť | upraviť zdroj]

Reprodukuje stopu, ktorú zanecháva ihla v matrici, po nanesení a vyčistení farby uchová v ryhách a pod tlakom lisu odtláča jemné línie. Plocha zostáva čistá. V miestach, kde je slabo vyčistená farba, objaví sa jemný farebný tón. Uplatnenie tlače z hĺbky je podmienené len tlačou v grafickom lise a na navlhčený papier. príkladmi sú papieroryt a suchá ihla.

Technika tlače z plochy[upraviť | upraviť zdroj]

Miesta, ktoré sa tlačia sú v rovnakej rovine ako miesta, ktoré sa netlačia. Pri tlači bez vlhčenia (bezvodný ofset) sa prenosu farby netlačiacimi miestami formy zabraňuje použitím vrstvy silikónovej gumy na netlačiacich miestach a ochranným filmom silikónového oleja.

Prenos farby z tlačovej formy sa nerealizuje priamo, ale pomocou prenosového valca. Potláčaný povrch je zovretý medzi podložkou a valcom.

Grafika a súčasná technika[upraviť | upraviť zdroj]

Xerox, počítač