Vydričný potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vydričný potok je potok na Strednom Pohroní, na území okresov Banská Štiavnica a Žiar nad Hronom.[1] Je to pravostranný prítok Teplej, meria 5,7 km a je tokom IV. rádu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Preteká Štiavnickými vrchmi, podcelkom Hodrušská hornatina, pramení pod sedlom Jaseňová pažiť v nadmorskej výške približne 660 m n. m., juhozápadne od obce Močiar. Od prameňa tečie najprv severozápadným smerom cez Vydričnú dolinu, sprava priberá krátky prítok z južného svahu Pliešky (795,3 m n. m.) a prudko sa stáča na juhozápad, zľava priberá prítok zo západného svahu Orecha (793,0 m n. m.) a ďalej tečie viac-menej západným smerom. Postupne priberá pravostranné prítoky z Čečetkovho lesa a spod kóty 596,4 m, pri osade Sady ľavostranný prítok z oblasti Marušovskej a preteká obcou Sklené Teplice. Z pravej strany ešte priberá prítok z oblasti Horného salaša a priamo v centre obce ústi v nadmorskej výške cca 353 m n. m. do Teplej.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.