Šápúr III.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šápúr III. († 15. august 388) bol perzský veľkokráľ z rodu Sásánovcov vládnuci v rokoch 383 – 388. Jeho otcom bol kráľ Šápúr II. (vládol 309 – 379), synom a nástupcom kráľ Báhrám IV.

Šápúr III. nastúpil na trón počas nepokojnej vnútropolitickej situácie v ríši a pravdepodobne to bol hlavný dôvod, prečo sa snažil o dorozumenie s cisárom Theodosiom v otázke Arménie, de facto rozdelenej na rímsku a perzskú sféru vplyvu. Obidve strany si vymenili mnoho vyslancov a asi v roku 387 bola uzavretá dohoda, potvrdzujúca Peržanom držbu štyroch pätín arménskeho územia (nie je však úplne vylúčené, že sa tak stalo až Šápúrovho nástupcu Báhráma IV.). Šápúr bol nábožensky tolerantný panovník, ktorý zastavil dlhoročnú perzekúciu kresťanov, aj keď navonok asi zdôrazňoval skôr ekonomické dôvody, ktoré ho k tomu viedli (z radov kresťanov sa najímali mnohí odborníci a remeselníci).

Šápúrovu vládu ukončili roku 388 perzskí veľmoži, ktorí proti nemu zorganizovali sprisahanie (údajne prerezali laná jeho stanu, ten naňho spadol a zabil ho). Časť kronikárov popisuje tohto kráľa ako spravodlivého a milosrdného vládcu, pramene k jeho vláde sú však vo všeobecnosti nedostatočné.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Šápúr III.
Vladárske tituly
Predchodca
Ardašír II.
kráľ
383388
Nástupca
Báhrám IV.