Aktuality.sk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aktuality.sk

Logo novín

Prievozská 14, Bratislava
, Sídlo Ringier Slovakia Media s.r.o.
Základné informácie
TypInternetový spravodajský portál
MajiteľRingier Slovakia Media s. r. o.[1]
VydavateľRingier Slovakia Media s. r. o.[1]
ŠéfredaktorPeter Bárdy
Politická príslušnosťSociálny liberalizmus
JazykSlovenčina
Kontaktné údaje
AdresaRingier Slovakia Media s. r. o.,
Prievozská 14, 821 09 Bratislava[2]
Webhttps://www.aktuality.sk

Aktuality.sk je slovenský spravodajský portál, ktorý sa venuje aktuálnym témam, investigatívnej žurnalistike, politike, ekonomike a lifestyle témam.

Aktuality.sk  sú od augusta 2023 najnavštevovanejším spravodajským webom na Slovensku, ktoré vlastní švajčiarska mediálna spoločnosť Ringier[3]. Redakcia sídli v Bratislave.

Súčasťou webu sú aj subdomény pre značky Šport.sk, Diva.sk, Najmama.sk, Živé.sk, Herná zóna, Recepty.sk, Dobrúchuť.sk a Slovník.sk.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuality.sk založil v roku 2005 v Žiline Milan Dubec. V roku 2008 sa šéfredaktorom stal Peter Bárdy.[4] V roku 2010 sa stali súčasťou spoločného podniku Ringier Axel Springer Media AG.

V roku 2015 Aktuality.sk založili tím investigatívnych novinárov. Jeho súčasťou[5] boli viacnásobne ocenený novinár Marek Vagovič a Ján Kuciak[6]

Ján a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018 vo svojom dome vo Veľkej Mači.[7] Išlo o prvú takúto cielenú vraždu novinára v slovenskej histórii. Motívom vraždy bolo jeho vyšetrovanie daňových podvodov na Slovensku.

28. februára 2018 Aktuality.sk uverejnili posledný neúplný Kuciakov článok, ktorý sa týkal spolupráce tajomníka Národnej rady SR Viliama Jasaňa a bývalej modelky a osobnej asistentky premiéra Roberta Fica Márie Troškovej s talianskou mafiou. Za tieto investigatívy získali Aktuality.sk 39. ročník medzinárodnej novinárskej ceny Ischia.

Po vražde Aktuality.sk rozšírili svoju pôsobnosť v oblasti investigatívnej žurnalistiky a politických komentárov. Na počesť pamiatky nebohého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny odkazuje na #AllForJan.

V roku 2021 Ringier opätovne získal všetky podiely Axel Springer v slovenských spoločnostiach, vrátane Aktuality.sk. Ringier teraz prevádzkuje Aktuality.sk prostredníctvom svojej miestnej dcérskej spoločnosti Ringier Slovakia Media, ktorej konateľmi sú Peter Hollý a Marek Václavík.[8]

V septembri 2022 Aktuality.sk spustili službu „Aktuality Navyše", v rámci ktorej si čitatelia môžu zaplatiť predplatné a dostávať exkluzívny obsah. Väčšina obsahu však zostáva naďalej voľne dostupná.

Online médiá[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuality.sk sú podľa Similarwebu najnavštevovanejším spravodajským webom na Slovensku.[9]

V roku 2017 značka spustila mobilné aplikácie pre iOS aj Android s audio prehrávačom pre články.

Aktuality.sk sa podieľajú aj na tvorbe viacerých podcastov.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuality.sk a ich novinári získali množstvo ocenení vrátane:

  • Axel-Springer-Preis (2018)
  • Medzinárodná novinárska cena Premio Ischia (2018)[10]

Šéfredaktori[upraviť | upraviť zdroj]

Šéfredaktor: Peter Bárdy 2008 – súčasnosť

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b https://www.ringier.sk/
  2. Aktuálne správy a spravodajstvo na Slovensku a vo svete [online]. . Dostupné online.
  3. Ringier – Spájame médiá, marketplace a technológie [online]. [Cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  4. AKTUALITY.SK. NA SCÉNE s Petrom Bárdym: Z Prievidze sme museli utekať. Skíni nám kopali do áut [online]. Aktuality.sk, 2021-11-21, [cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  5. AKTUALITY.SK. Zoznam autorov portálu [online]. Aktuality.sk, [cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  6. AKTUALITY.SK. Články od autora Ján Kuciak [online]. Aktuality.sk, [cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  7. A.S, Petit Press. Dve nábojnice a žiadne stopy zápasu (celé vyhlásenie prokurátora) [online]. domov.sme.sk, [cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  8. Výpis z obchodného registra SR [online]. www.orsr.sk, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  9. Top News & Media Publishers Websites Ranking in Slovakia in August 2023 [online]. [Cit. 2023-09-13]. Dostupné online.
  10. Premio Ischia Internazionale di Giornalismo [online]. Aktuality.sk, [cit. 2019-03-31]. Dostupné online. Archivované 2019-03-31 z originálu. (taliansky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]