Anna Popplewellová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna Popplewellová
v roku 2013
Celé menoAnna Katherine Popplewell
Narodenie 16. december 1988 (35 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1998 – súčasnosť
ManželSam Caird (od 2016)

Anna Popplewellová (angl. Anna Popplewell; * 16. december 1988, Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka, známa vďaka postave Susan Pevensie, v sérii fantasy filmov Letopisy Narnie (2005 – 2008).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Popplewellová je najstaršia z troch detí. Je dcérou sudcu odvolacieho súdu Andrewa Popplewella a Debry Lomas, dermatologičky, ktorá študovala na Newnham College Cambridge. Popplewellová sa narodila sa v Londýne. Jej súrodencami sú herečka Lulu Popplewell a Freddie Popplewell. Jej starý otec z otcovej strany, Sir Oliver Popplewell, je bývalý sudca a jej strýko je bývalý hráč kriketu Nigel Popplewell.

Navštevovala North London Collegiate School. V roku 2007 bola prijatá na Oxfordskú univerzitu, kde študovala anglický jazyk a literatúru.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvu sa venuje od šiestich rokov. Ako dieťa navštevovala herecké kurzy na Allsorts Drama School. Jej prvá herecká skúsenosť v televízii prišla v roku 1998, vo filme Francúzova zátoka a o rok neskôr vo filme Mansfieldske sídlo. V roku 2000 si zahrala vo filme Malý upír (2000).

Jej prvá veľká rola bola vo filme Letopisy Narnie: Lev, čarodejnica a šatník z roku 2005, kde stvárnila Susan Pevensieovú. Svoju rolu si zopakovala v pokračovaní Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008) a Letopisy Narnie: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik.

V roku 2013 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Kráľovstvo. Natáčanie prebiehalo v Írsku a Kanade a účinkovala v televíznom seriály až do roku 2016.

Od roku 2018 Popplewellová nahovorila niekoľko audiokníh. V roku 2023 si zahrala vo filme Mníška 2.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2005 chodila so svojim kolegom z natáčania série fantasy filmov Letopisy Narnie, Williamom Moseleyom. Vzťah sa skončil rozchodom v roku 2007. 14. mája 2016 v Londýne sa po niekoľkých rokoch vydala za Sama Cairda.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anna Popplewell na anglickej Wikipédii.