Arran (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arran
(angl. (Isle of) Arran, škg. (Eilean) Arainn)
ostrov
Štát Spojené kráľovstvo
Konštituentná krajina Škótsko
Oceán Atlantický oceán
Súradnice 55°34′S 5°15′Z / 55,567°S 5,250°Z / 55.567; -5.250
Najvyšší bod Goat Fell (Gaoda Bheinn)
 - výška 874 m n. m.
Dĺžka 32 km
Šírka 16 km
Rozloha 432 km² (43 200 ha)
Obyvateľstvo 4 629 (2011) [1]
Hustota 10,72 obyv./km²
Záliv Firth of Clyde
Najväčšie sídlo Lamlash
Poloha v rámci Škótska
Poloha v rámci Škótska
Wikimedia Commons: Isle of Arran
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mull (angl. (Isle of) Arran, škg. (Eilean) Arainn, starosever. Herrey) je ostrov v zálive Firth of Clyde v Atlantickom oceáne, ležiaci bezprostredne pri západnom pobreží Škótska (od polostrova Kintyre ho oddeľuje prieliv Kilbrannan Sound). Je to najväčší ostrov v zálive a celkovo siedmy najväčší ostrov Škótska.

Podľa sčítania v roku 2011 na ostrove žije 4 629 obyvateľov, čo je mierny pokles oproti sčítaniu v roku 2001, kedy tu žilo 5 058 obyvateľov. V roku 1821 tu žilo doterajšie maximum, a to 6 600 ľudí. V lete sa na ostrove zdržiava množstvo turistov. Za hlavné sídlo na ostrove býva označovaný prístav Brodick, kde žije okolo 600 ľudí. Najväčšie sídlo na ostrove je však Lamlash s asi tisíc obyvateľmi. Podľa sčítania v roku 2001 škótsku gaelčinu ovládajú len 2 percentá obyvateľov.

Hlavné ekonomické aktivity na ostrove sú popri cestovnom ruchu – hlavnou atrakciou je zámok Brodick Castle – rybolov, poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a pálenie whisky (pálenica Arran). Na ostrove funguje aj malý pivovar. Ostrov Arran patrí do administratívnej oblasti North Ayrshire. Pred územnosprávnou reformou v roku 1975 patril ostrov do grófstva Bute.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Arran býva označovaný ako miniatúra Škótska (nachádza sa tu aj nížina aj vysočina), pretože sa napriek svojej relatívne malej rozlohe vyznačuje krajinnou pestrosťou. Podnebie ostrova je mierne oceánske a veľmi vlhké. Najvyšší vrch ostrova, Goat Fell (Gaoda Bheinn), dosahuje výšku 874 m n. m. Ostrov je spojený trajektami so škótskou pevninou, najlepšie spojenie má s mestom Ardrossan.

V okolí Arranu ležia tri malé ostrovy – Holy Isle, Paddan a Hamilton Isle.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Isle of Arran na anglickej Wikipédii.