Christian Bale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Christian Bale
Narodenie 30. január 1974 (50 rokov)
Haverfordwest, Wales, Spojené kráľovstvo
Rodné menoChristian Charles Philip Bale
Povolanieherec
Roky pôsobenia1982-súčasnosť
ManželkaSibi Blazic

Christian Charles Philip Bale (* 30. január 1974, Haverfordwest, Wales, Spojené kráľovstvo) je britský herec, rodák z Walesu.

V trinástich rokoch si zahral anglického chlapca oddeleného od svojich rodičov počas 2. svetovej vojny vo filme Stevena Spielberga Ríša slnka. Zahral si aj sériového vraha Patricka Batemana v Americkom psychu (2000), či Bruca Wayna/Batmana vo filmoch Christophera Nolana Batman začína (2005), Temný rytier (2008) a Návrat Temného rytiera (2012). Rok 2019 priniesol film Ford v Ferrari kde si zahral legendárneho pretekára Kena Milesa.

V roku 2010 hral Dickyho Eklunda v životopisnom filme Fighter. Práve za túto rolu získal v roku 2011 Oscara, Zlatý glóbus a mnoho iných ocenení za najlepšiu vedľajšiu úlohu.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

29. januára 2000 si vzal Sibi Blazic, bývalú modelku a vizážistku. Spolu majú dcéru Emmeline, ktorá sa narodila 27. marca 2005 v Sante Monice v Kalifornii. Od roku 1992 býva Bale v Los Angeles.

Má tri staršie sestry: Erin – hudobníčka, Sharon – počítačová odborníčka a Louise – divadelná herečka a režisérka. Rovnako ako jeho zosnulý otec David Bale podporuje ekologické skupiny ako Greenpeace, či WWF.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Christian Bale na anglickej Wikipédii.