Cupressus dupreziana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cupressus dupreziana

Cupressus dupreziana (Cupressus dupreziana) je veľmi vzácny, vždyzelený ihličnan z čeľade cyprusovité, domáci na saharskej planine Tassili n'Ajjer na juhovýchode Alžírska. V Tassili n'Ajjer je rovnomenný národný park, v ktorom rastie už len 233 exemplárov Cupressus dupreziana, i vďaka postupujúcej dezertifikácii Sahary. Od roku 1987 prebieha projekt na udržanie a reintrodukciu cyprusu na plošinu Tassili. Ide o kriticky ohrozený druh.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Cupressus dupreziana patrí medzi najodolnejšie rastliny voči suchu, rastie na štrkoch a pieskoch vádí, vo výške 1000 - 1800 m nad morom. Často slúžil nomádom ako úkryt pred horúčavou. Taktiež je odolný voči mrazom.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Strom dorastá 20 m, koruna býva guľovitá, príp. podlhovastá. Kôra je červenohnedá, s pozdĺžnymi trhlinami. Konáre, často skrútené, vyrastajú z kmeňa smerom nahor. Vetvičky ihličia sú výrazne oddelené, xerofytné, ihličie malé, trojuholníkové, matnozelené. Stromy sa dožívajú vysokého veku, viac ako 2000 rokov, za najstarší a najväčší z nich sa považuje Tin-Balalan, s obvodom kmeňa 12 m.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Cupressus dupreziana je jednodomá rastlina. Je u neho vyvinutý ojedinelý reprodukčný systém apomixie, akoby forma samčej partenogenézy, keď semienka vznikajú priamo z neoplodeného peľu, čo sa dáva do súvislosti s izoláciou tohto druhu.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Drevo je veľmi kvalitné, stredne husté, aromatické, žiaľ využívané aj ako palivo. Predovšetkým z ochranárskych iniciatív zachovania genofondu sa jednotlivé stromy pestujú v južnej a západnej Európe. Cupressus dupreziana je pekný druh cyprusu, využiteľný aj ako dekoratívny strom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Conifers.org