Diskusia:Hranica (slovenský seriál)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Informácie k sprehľadneniu údajov z 23.5.2022[upraviť zdroj]

Ahoj Mr.inkognito123, ďakujem(e) za tvoju neúnavnú prácu v prospech Wikipédie. Keďže miestami zbytočne opakovane uvádzaš už známe termíny, sprehľadnil som sekciu „Časti“.

Pre vysvetlenie; Peter Čížek text prekladal, Stano Guštafík ho v spol. s Kristínou Lévai editovali, zatiaľ čo Tomáš Jančo ho pre zmenu schvaľoval. Inými slovami nie sú scenáristami diela v pravom slova zmysle, tak by bolo dobré to rozlišovať, príp. ich roly uvádzať akurát v infoboxe a tieto neskôr následne dokola už neuvádzať, pretože sú viacmenej technickou, nie autorskou zložkou scenára. V opačnom prípade stačí ich priezviskom, a to samé platí aj u režisérov epizód, ktorí sú tu de facto nemenní. Na najvyšších pozíciách som preto bez ohľadu na tvorcov ponechal vždy ich celé mená (aj keď i tam sú už v podstate navyše) a na ostatných iba ich priezviská.

Ak možeš, vyhýbaj sa, prosím v menných registroch používaniu symbola & (napr. „Ján Novák & Richard Bobek“ či neskôr „Ján Novák, Richard Bobek & Ivan Predmerský“). Sú to na sebe nezávislí umelci, nie tzv. autorské skupiny. Použi preto čiarku, spojku alebo oddeľovač typu •. Za zbytočné sa tu dá považovať aj uvádzanie „názvov epizód“, keďže sú bezmenné, akurát číslované, a ich číslovanie už v sekcii je – viď stĺpce, v ktorých pre jedno číslovanie používaš číselný znak („№“), pre druhé už krížik („#“).

Pre inú presnosť, čoby titulná pieseň je v článku uvedené „Na hranici hora zelená“. V samotných titulkoch seriálu je však kreditovaný názov seriálu (t.j. „Hranica“) na melódiu „Na kostolnej veži“ od Kandráčovcov a orchestra J. Selčana. Odkiaľ si teda prevzal sporný názov (aspoň teda predpokladám, že pochádza takisto od teba)?

Neber si, prosím, môj zásah osobne. Vidím že ťa práca editora baví, no bolo by dobré najskôr premyslieť jednoznačnú formu, nech to má hlavu i pätu, a uľahčí to ďalšiu prácu tebe i prehľadné čitanie iným. A až neuvádzaš spoľahlivé zdroje, neuvádzaj ani predčasné údaje k dosiaľ neodvysielaným epizódam. Pozdravujem, Evernit (diskusia) 15:30, 23. máj 2022 (UTC)[odpovedať]

Názov piesne: https://www.joj.sk/hranica/novinky/652592-titulna-skladba-k-hranici-sa-vam-dostane-pod-kozu-aha-kto-naspieval-energicky-hit Mr.inkognito123 (diskusia)
To je komerčná správa s cieľom spropagovať titul, publikovaná týždeň pred premiérou. Pracovné plány možno pôvodne počítali s názvom „Na hranici hora zelená“, tento sa však zmenil na „Hranicu“ (viď záverečné titulky jednotlivých epizód). To samé platí o textárovi Stanovi Guštafíkovi, ktorý síce je v článku medzi rečou spomenutý čoby tzv. kreatívny producent, no oficiálne ako taký kreditovaný nie je. Ide predpokladám o jeho internú pozíciu v TV, medzi štandardných producentov seriálu nepatrí. A to je aj príklad toho, prečo byť opatrný s preberaním účelových informácií propagačných oddelení. Na to majú svoje vlastné stránky, rozumieš...
A ešte k pár drobnostiam, čo som si neskôr všimol:
• U scenáristov by bolo dobré uviesť aj zvyšných spolutvorcov (rozumej dialógy a jazykovú spoluprácu), keď už sú tam prekladatelia či editori.
• U parametra rok orig stačí rok, presné dátumy epizód sú v relevantnej sekcii. No až trváš na presnom dátume, ja by som zvolil variant od 10. januára 2022 (nech sa to zbytočne neprelína do x riadkov na takom malom priestore ako je infobox).
• Parameter obsadenie hovorí o obsadení, nie postavách. Na čo je dobré tam rozpisovať ďalšie detaily, keď naľavo od infoboxu už je to samé...
• A šetril by som i tabuľkami, resp. sa riadil heslom „používať, ale nezneužívať“, keď to má byť článok. Sekcia Obsadenie sa dá prehľadne riešiť aj inak a neostávali by tam prázdne políčka. Ďakujem za tvoj čas i prácu, pohodový zvyšok víkendu a nech sa ti darí. Evernit (diskusia) 14:11, 27. máj 2022 (UTC)[odpovedať]