Diskusia:Krvný tlak

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Článok je nepresný a je nádhernou ukážkou toho, prečo je Wikipédia na SK doméne stále neakceptovateľný zdroj informácii, najmä pre mladých, pre študentov, pre ľudí, ktorí sú laici v danom odbore. Pripájam pár komentárov.

"Krvný tlak (KT) je hydrostatický tlak, vyvíjaný krvou na steny ciev." - Odporúčam používať "tlak krvi". V slovenčine používame "vzdušný tlak" alebo "tlak vzduchu"? Samotná definícia je veľmi povrchná.

"Najvyšší je v aorte a veľkých tepnách a je vytváraný sťahom (kontrakciou) komôr srdca." - najvyšší je logicky aj v ľavej komore srdca. Tlak krvi je determinovaný nielen kontrakciou komôr srdca, ale aj periférnym odporom. Ad absurdum, pri nulovom odpore by bol tlak krvi nulový, pričom komory by sa mohli kontrahovať, žiaden tlak by však nevygenerovali. Tlak krvi je súčinom práce srdca (minútový objem krvi) a celkového periférneho odporu ciev.

"Štandardné hodnoty KT u dospelého človeka v pokoji sú 120 mm Hg počas kontrakcie (systoly) komôr a 80 mm Hg počas uvoľnenia (diastoly) komôr." - redukcia fyziologických hodnôt tlaku krvi na 120/80 je vulgarizácia problematiky. Takto sa "štandard", zvlášť vo fyziológii, nedefinuje. Ani pre normoglykémiu neexistuje "jedna" hodnota.

"Systolický alebo horný tlak krvi zodpovedá tlaku v tepnách počas systoly, čiže sťahu komôr. Diastolický alebo dolný tlak krvi zodpovedá tlaku v tepnách počas diastoly, čiže plnenia komôr krvou." - To nie je pravda. Podľa tejto definície by priebeh tlakovej krivky vyzeral ako digitálna informácia, striedanie "0" a "1". Tlaková krivka vo veľkých cievach má analógový priebeh s tvarom tzv. "žraločieho zubu" - prudký vzostup a pomalý pokles. "Systola" a "diastola" tak definujú maximálnu a minimálnu hodnotu danej krivky. Navyše, minimálna hodnota nie je počas plnenia komôr srdca, pretože počas plnenia komôr srdca meriame pomalý pokles tlaku v cieve, nie minimálnu hodnotu. Nakoľko je diastola minimum, ktoré logicky nastáva tesne pred prudkým vzostupom tlaku krvi v cieve, tak z pohľadu fáz cyklu srdca, diastolický tlak krvi zodpovedá fáze izovolumickej kontrakcie.

"Historicky sa udáva v mm Hg, teda v milimetroch ortuťového stĺpca, nové označenie tejto jednotky je torr." - v odbornej svetovej literatúre sa "torr" absolútne nepoužíva a ani sa neudáva ako "nové označenie". Milimetre Hg sú už tak zaužívanou jednotkou v kardiovaskulárnej fyziológii ako "palce" v IT segmente.

- použitá tabuľka je nepresná. Chýba jej odkaz na zdroj. Za posledné roky US aj EU "kardio" spoločnosti predefinovali jednotlivé skupiny. Odporúčam upraviť tabuľku podľa aktuálnych definícií. - V tabuľke chýba informácia o tom, kam patrí človek, ktorého systolický tlak krvi je 110-120 mmHg respektíve diastolický tlak krvi 75-80 mmHg?

Lubos Molcan (diskusia) 08:34, 27. júl 2020 (UTC)[odpovedať]