Preskočiť na obsah

Diskusia:Maďarsko-česko-slovenská vojna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V šablone sa píše že, proti Československu stála aj SĽR ale v článku sa vôbec nepíše ako prispela k vojne.--Dr. Ivan Kučera (diskusia) 16:33, 29. január 2017 (UTC)[odpovedať]

Mnohé problémy článku[upraviť zdroj]

Tento článok má viaceré problémy:

V prvom rade, boje o Slovensko nie je žiaden alternatívny názov a odkazovaná kniha ho nedokladá – iba má v podnadpise výraz boje o Slovensko, čo však automaticky neznamená, že ide o alternatívne pomenovanie. Alternatívou by bol výraz vojna o Slovensko alebo poťažne prvá vojna o Slovensko.

Casus belli je nesprávny. Prvotnou príčinou konfliktu nebola „maďarská snaha získať späť stratené územia, ktoré Maďari ovládli ako súčasť Uhorska“ (to je mimochodom zvláštna formulácia), ale československý postup na územie za vytýčenou demarkačnou líniou, z ktorého sa maďarská armáda stiahla. Udialo sa tak na základe operačných rozkazov ministra národnej obrany Václava Klofáča č. 13.062 a č. 13.070 z 27. apríla 1919, nariaďujúcich obsadiť maďarským vojskom evakuované územia „ať je to na kterékoli části dosavadní demarkační čáry“, v Čope nadviazať spojenie s Rumunmi a dohodnúť sa s nimi na obsadení a využívaní železnice Sátoraljaújhely – Čop – Užhorod. čo ešte v ten deň začala realizovať 3. divízia gen. Edmonda Hennocquea. Tento postup bol svojvoľným rozhodnutím, bez opory v spojeneckom velení (vrchný veliteľ spojeneckých vojsk gen. Ferdinand Foch zakázal útočné aktivity, minister zahraničných vecí Edvard Beneš dokonca o tomto postupe ani nebol informovaný).

O snahe budapeštianskej vlády získať pod svoju kontrolu Slovensko, resp. územie na sever od vytýčenej demarkačnej línie možno hovoriť až zhruba od 30. mája 1919, kedy maďarské vojsko vstúpilo na územie Slovenska. Avšak casus belli v pravom zmysle slova bol postup Československa za demarkačnú líniu a okupácia maďarského územia. To napokon konštatovalo aj historicko inštruktívne oddelenie ministerstva národnej obrany 14. mája 1920 („MNO rozhodlo se k postupu za demarkační čáru bez souhlasu Dohody, pouze na návrh gen. Piccioneho podaný v zájmu lidskosti.“ – deklarovaným cieľom bolo zabrániť rabovaniu a ničeniu majetku na území opustenom maďarským vojskom).

Zvyšok článku (celá kapitola Obsadenie Slovenska československým vojskom v rokoch 1918 a 1919) opisuje obsadzovanie Slovenska po vyhlásení vzniku Československa, nie vojnu, ktorá prebiehala až od 27. apríla 1919. 213.81.225.94 07:44, 7. september 2022 (UTC)[odpovedať]