Donatella Versace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Donatella Versace
talianska módna návrhárka a podnikateľka
Donatella Versace
Narodenie2. máj 1955 (68 rokov)
Reggio di Calabria, Taliansko
Príbuzníbrat Gianni Versace
ManželPaul Beck (1983 - r. 2000)
Manuel Dallori (2004 - r. 2005)
DetiAllegra Versace Beck (* 1986)
Daniel Versace (* 1989)
Odkazy
Webstránkaversace.com
CommonsSpolupracuj na Commons Donatella Versace

Donatella Versace (* 2. máj 1955, Reggio di Calabria, Taliansko) je talianska módna návrhárka, súčasná viceprezidentka skupiny Versace a hlavná návrhárka firmy. Vlastní 20 % celkového majetku kapitálového trhu Versace. Jej prvým manželom bol americký model Paul Beck.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako najmladšie zo štyroch detí. Jej otec bol obchodník a matka bola krajčírka. Jej starším bratom bol Gianni Versace. Vyštudovala literatúru na univerzite vo Florencii.

V polovici roku 1970 nasledovala svojho staršieho brata s cieľom pokračovať v úpletovom designe vo Florencii. V týchto rokoch chcela pôvodne ako mladá ambiciózna žena pracovať pre svojho brata Gianniho na oddelení pre styk s verejnosťou, ale skôr sa pre neho stala akousi múzou, inšpiratívne éterickou bytosťou a zároveň bystrým poradcom aj kritikom v jeho práci.

Postupne s tým, ako profesionálne rástla po Giovanniho boku, stala sa v módnom priemysle značne preslávenou. V osemdesiatych rokoch pre ňu Gianni dokonca vytvoril parfum s názvom Blonde a zároveň ju nechal pracovať na jej vlastnej módnej kampani s názvom Versus.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Je známa tým, že pre prezentáciu svojich modelov rada využíva známe tváre svetových celebrít miesto neznámych modeliek. Vďaka svojim schopnostiam dokázala značku Versace bezkonkurenčne presadiť po celej Európe a USA. Jej popularita vzrástla, keď navrhla slávne Versace zelené šaty, známe tiež ako "Jungle-Dress", ktoré si obliekla Jennifer Lopez na Grammy v roku 2000.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Už rok po smrti Gianniho uviedla svoju prvú couture kolekciu v hoteli Ritz v Paríži a na Giovanniho počesť dodržala všetky jeho obvyklé show-prvky, ako je sklenené mólo nad vodnou hladinou hotelového bazénu. Rada poriada trblietavé večierky a jej obľúbenými hosťami sú Lady Gaga, Elton John, Liz Hurley, Kate Moss a dokonca sa na jednom z večierkou objavil aj princ Charles.

Spoločnosť Versace vytvorila veľké, luxusné Palazzo Versace stredisko na Gold Coast v Austrálii. Svetovo najvyššia budova Burdž Chalífa, v Dubaji, sa môže pochváliť širokou kolekciou nábytku a posteľnej bielizne Versace.

V októbri roku 2002 boli Gianni a Donatella ocenení za mimoriadny svetový módny úspech vďaka expozícii s oblečením značky Versace v historickom Victoria and Albert Museum v Londýne.

V roku 2008 bola čestným predsedom na Fashion Fringe v Londýne, kde mohla súdiť nastávajúce návrhárske talenty. V roku 2009 Donatellu požiadal Christopher Kane, aby oživila kampaň Versus, ktorú odštartoval jej brat Gianni. Tento pár úspešne značku oživil a značka sa stala významným hráčom na programe Fashion Weeks.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Donatella Versace biography [online]. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Donatella Versace na českej Wikipédii.