Ekonomika Trinidadu a Tobaga

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavné a druhé najväčšie mesto krajiny Port of Spain.

Trinidad a Tobago je najbohatšia krajina v Karibiku a podľa HDP na obyvateľa tiež tretia najbohatšia krajina v Amerike. Svetová banka ju charakteritzuje ako vysokopríjmovú ekonomiku. Na rozdiel od väčšiny anglicky hovoriaceho Karibiku, ekonomika krajiny je prevažne priemyselná, dominuje tu ropa a ropné produkty. Bohatstvo krajiny vyplýva z jej veľkých ropných zásob a produkcie ropy a zemného plynu.

Trinidad and Tobago má reputáciu ako výborná investícia pre medzinárodný obchod a má jeden z najvyšších rastových indexov a príjmov na osobu v Latinskej Amerike. Súčasný rast podporili investície do skvapalneného zemného plynu (LNG) a ropných produktov. Ďalšie petrochemické, hliníkové a plastové projekty sú v rôznych fázach plánovania.

Trinidad a Tobago je vedúci karibský producent ropy a plynu a jeho ekonomika je silne závislá na týchto zdrojoch, ale tiež dodáva vyrábaný tovar ako potraviny, nápoje a cement do karibského regiónu. Ropa a plyn tvoria asi 40 % HDP a 80 % exportu, ale len asi 5 % zamestnancov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]