Električková doprava v Tbilisi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Električková doprava v Tbilisi
Elektrická električka v Tbilisi
Elektrická električka v Tbilisi
Základné údaje
ŠtátGruzínsko Gruzínsko
MestoTbilisi
Zahájenie prevádzky1883
Zahájenie elektrickej prevádzky25. decembra 1904
Ukončenie prevádzky4. decembra 2006
Infraštruktúra
Rozchod koľaje1 524 mm
Prevádzka
Počet liniek1 (2008)

Električková doprava tvorila v Tbilisi významnú časť tunajšej MHD. Dopĺňala metro a ďalšie druhy dopravy. Jej dejiny sa začali v roku 1883, električková prevádzka potom zanikla v roku 2006.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na sklonku 19. storočia, podobne ako v ďalších iných mestách vtedajšieho Ruského impéria, bola v Tbilisi zriadená konská železnica. Na rozdiel od iných miest, kde sa uplatnil rozchod koľaje buď 1 000 mm alebo 1 524 mm, tu bol použitý ešte užší – len 914 mm. Sieť sa rozvíjala vtedy úspešne, stavali sa nové trate.

Rýchly rozvoj elektrických električiek na začiatku dvadsiateho storočia však znamenal pre konskú električku zánik (zrušená bola definitívne v roku 1910). Zastupiteľstvo mesta rozhodlo o vybudovaniu ďalšej siete, tentoraz elektrickej. Na stavbe prvej trasy pracovala belgická spoločnosť, nová sieť bola sprevádzkovaná 25. decembra 1904. Tbilisi sa tak stalo trinástym mestom v Rusku, kde bol zriadený tento druh dopravy. Elektrické električky jazdili na koľajniciach o rozchode 1 000 mm.

A práve tento rozchod sa stal časom nevhodným, teda bolo rozhodnuté o jeho zmene. V roku 1933, v období všeobecného medzivojnového rozvoja, začali práce na prestavbu na štandardný rozchod 1 524 mm. Niektoré úseky s pôvodnými koľajami zostali v prevádzke až do roku 1942.

V čase povojnovým sa aj naďalej električková sieť rozširovala. V 60. a 70. rokoch jej dĺžka dosiahla 105 km, v prevádzke bolo až 300 električkových vozňov. Jazdili jednak električky typu RVZ-6 z rižskej vagóniky, jednak aj ruské veľmi rozšírené KTM-5. V roku 1960 prispel štyrmi vlastnými originálnymi električkami i dopravca.

Po tomto období nastal úpadok električkovej dopravy; rozvoj metra a zhoršujúca sa ekonomická situácia celého ZSSR spôsobila, že už nemohli byť na dopravu vynaložené potrebné finančné prostriedky. Táto situácia pokračovala aj po roku 1991, kedy došlo k ďalšiemu zhoršeniu. 30. novembra 2006 potom zástupca starostu mesta Georgij Meladze oznámil rušenie siete ako električkovej, tak i trolejbusovej. 4. decembra 2006 tak bola prevádzka ukončená.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tramvajová doprava v Tbilisi na českej Wikipédii.