Gunnar Riebs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gunnar Riebs
belgický spisovateľ, hudobný kritik a animátor klasických koncertov
Narodenie10. apríl 1960 (64 rokov)
Leuven, Belgicko

Gunnar Ilse Gustav Riebs (* 10. apríl 1960, Leuven) je belgický spisovateľ, hudobný kritik a animátor klasických koncertov. V roku 2003 sa stal honorárnym konzulom Slovenskej republiky v Antverpách, od roku 2017 vykonáva funkciu generálneho honorárneho konzula. Okrem iného je aj autorom viacerých diel, napr. o pápežovi Jánovi XXIII., skladateľovi Jeanovi de Middeleerovi, belgickom princovi Karlovi, či niekoľkých básnických zbierok. Je nositeľom mnohých významných ocenení, o.i. aj Medaily prezidenta Slovenskej republiky.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Gunnar Riebs je synom Paula Riebsa a Celine Bols. Vyrastal v dome „Villa De Preter“ v Aarschote, ktorý postavil koncom 19. storočia pracovník súdu E. De Preter. Dom patrí rodine Riebsovcov od roku 1953.

Svoju kariéru začal ako učiteľ na Arcibiskuskom kolégiu sv. Jozefa v Aarschote a v roku 1984 sa stal riaditeľom-správcom Centra Jozefa Cardijna.[1]

Hudobné vzdelanie absolvoval na Mestskej hudobnej akadémii v Tienene. Už ako 15-ročný vytvoril mládežnícku komisiu v programe Mládež a hudba v Tienene. Vo veku 18 rokov sa stal najmladším členom Spolku flámskych literárnych vedcov po svojom debute s monografiou o Jeanovi de Middeleerovi. Jeho básne zhudobnili Jean De Middeleer a Marinus de Jong. O pár rokov neskôr sa zúčastnil 70. ročníka Driekoningenkunstweekend, akcie organizovanej Hélène du Sart de Bouland, lepšie známou ako grófka d’Hespel. V tom období sa spoznal s princom Karlom Belgickým a pomáhal mu s organizáciou výstav, okrem iného v Tienene. Bývalý regent vystupoval pod menom Karol Flámsky. Tieto priateľstva vybudované na jeseň jeho života – keď sa zriedkavo stretával s inými ľuďmi – spolu s historickým výskumom sa stali podkladom pre knihu „Karel, Graaf van Vlaanderen, Prins van België, Regent van het Koninkrijk“.[2]

Dňa 26. augusta 2003 sa stal Gunnar Riebs honorárnym konzulom a od 26. októbra 2017 je generálnym honorárnym konzulom Slovenskej republiky v Antverpách.[3] Od roku 2009 pôsobí ako sudca Odvolacieho súdu pre oblasť pracovného práva v Antverpách so zameraním na sociálne záležitosti. Už od roku 2006 bol obchodným sudcom na Obchodnom súde v Antverpách.

Okrem toho má Gunnar Riebs dobré vzťahy s Vatikánom (bol jedným z mála belgických priateľov pápeža Jána Pavla II.) a belgickou kráľovskou rodinou.[4]

V roku 2010 ''Le Soir'' umiestnil Gunnara Riebsa na 68. miesto medzi najvplyvnejších Belgičanov v katolíckej cirkvi hneď za Rika Torfsa a pred Wilfrieda Martensa. V roku 2021 daroval Riebs katolíckej cirkvi v Nieuwrode obraz Antona Paduánskeho, ktorý roky vlastnila jeho rodina.

Ako mladý dvadsiatnik sa spoznal s monsignorom Hansom Schwemmerom, keď bol tajomníkom nunciatúry v Bruseli. Priateľmi zostali až do Schwemmerovej nečakanej smrti v roku 2001. Gunnar Riebs podal svedectvo o priateľovi vo svojom článku la Colonna, die Saüle Hans Schwemmer, v Brücke und Hoffnung, publikovanom v roku 2002 s ďalšími príspevkami od nemeckého prezidenta Johannesa Raua a kardinálov Angela Sodana a Karla Lehmanna. Schwemmer tiež vnukol Gunnarovi Riebsovi nápad vydať knihu Ján XXIII., Jednoduchý a pokorný, požehnaný muž v spolupráci s pápežovým osobným tajomníkom Lorisom Capovillom.

Gunnar Riebs je aj:

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

  • Veľký kríž rádu Sacro Militare Ordine Costantiniano di San Giorgi, Neapol (neapolská vetva)
  • Veľký kríž Rádu svätého Ignáca z Antiochie
  • Komandér Rádu kniežaťa Danila
  • Dôstojník belgického Rádu koruny[5]
  • Dôstojník Rádu akademických paliem
  • Rytier Rádu za zásluhy Poľskej republiky
  • Rytier Rádu za zásluhy Talianskej republiky
  • Kríž Pro Merito Melitense
  • Medaila za zásluhy od flámskeho ministra kultúry
  • Strieborná medaila mesta Paríž[6]
  • člen Kráľovského inštitútu medzinárodných vzťahov
  • člen Spolku flámskych literárnych vedcov
  • Medaila prezidenta Slovenskej republiky[7]

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CENTRUM JOZEF CARDIJN te Antwerpen // Sociale, culturele en religieuze vorming van jongeren // [online]. www.cardijncentrum.be, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online.
  2. Prins Karel 'gerant' van koningshuis [online]. De Tijd, 14. 03. 2003, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (po holandsky)
  3. Honorárne konzuláty [online]. MZV, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online.
  4. (C.LE). L'Anversois proche de Jean-Paul II [online]. La Libre.be, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (po francúzsky)
  5. GEMEENSCHAP, federale overheidsdienst kanselarij van de eerste minister en ministerie van de vlaamse. Benoeming Door Koninklijk Besluit nationale orden. - benoemingen bij koninklijk besluit van 11 mei 2005 wordt de heer gunnar gustav riebs, letterkundige en directeur-beheerder van het centrum kardinaal jozef cardijn, benoemd tot officier in de kroonorde. hij neemt zijn rang i bij koninklijk besluit van 11 mei 2005 wordt de heer alexander zanzer, algemeen directeur en li(...) [online]. etaamb.openjustice.be, --, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (po flámsky)
  6. Auteur Gunnar Riebs krijgt zilveren medaille van de stad Parijs [online]. Gazet van Antwerpen, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (po flámsky)
  7. Prezident SR - Medaila prezidenta Slovenskej republiky [online]. archiv.prezident.sk, [cit. 2022-10-11]. Dostupné online.