Isabela Merced

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Isabela Merced
v roku 2019
Celé menoIsabela Yolanda Moner
Narodenie 10. júl 2001 (22 rokov)
Cleveland, Ohio, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia2013 – súč.

Isabela Yolanda Moner (* 10. júl 2001, Cleveland, Ohio, USA) profesionálne známa ako Isabela Merced je americká herečka a speváčka.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako Isabela Yolanda Moner, v Clevelande v štáte Ohio. jej matka, sa narodila v Lime, v štáte Peru a otec pochádza z Louisiany. Jej rodným jazykom je španielčina. V roku 2019 si zmenila svoje umelecké meno z Moner na Merced na počesť jej zosnulej babky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Mercedová chcela odmalička herečkou, pričom bola inšpirovaná herečkami ako Shirley Temple a Judy Garland. Začínala v miestnom komunitnom divadle už ako šesťročná. Ako desaťročná debutovala na Broadwayi v inscenácii Evita, v ktorej spievala v španielčine s Rickym Martinom.

V roku 2014 bola obsadená do hlavnej úlohy v televíznom seriáli 100 Things to Do Before High School. V roku 2016 hrala vo filme Ako prežiť strednú.

V roku 2018 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Josh Brolin, Catherine Keener a Jeffrey Donovan vo filme Sicario 2: Soldado.

V roku 2019 si zahrala vo filme Dora a stratené zlaté mesto. V roku 2023 si zahrala vo filme Madam Web a v rovnakom roku bude mať premiéru aj film Votrelec: Romulus.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Isabela Merced na anglickej Wikipédii.