Jackson Guitars

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jackson Guitars
Jackson Guitars
Právna formaDcérska spoločnosť
Založenáv r. 1980, Glendora, Kalifornia, Spojené štáty
ZakladateľGrover Jackson
SídloScottsdale, Arizona, Spojené štáty
Územný rozsahcelosvetovo
PriemyselVýroba hudobných nástrojov
ProdukciaElektrické gitary
Basové gitary
VlastníkFender Musical Instruments Corporation[1]
Webjacksonguitars.com

Jackson Guitars je značka gitár predávaná spoločnosťou Fender Musical Instruments Corporation. Pomenovaná je po svojom zakladateľovi, americkom výrobcovi a opravárovi strunových hudobných nástrojov, Groverovi Jacksonovi.

Spoločnosť Jackson bola pôvodne nezávislým výrobcom elektrických gitár a elektrických basgitár. V roku 2002 bola prevzatá spoločnosťou Fender, ktorá gitary značky Jackson vyrába vo svojich dielňach v kalifornskom meste Corona a v Ensenade v Mexiku. Lacné „nízkorozpočtové“ modely vyrábajú subdodávatelia v Indonézii a v Číne,

Gitary sú ľahko rozpoznateľné podľa charakteristického tvaru hlavy. Nástroje tohto výrobcu obzvlášť oceňujú metaloví gitaristi

História[upraviť | upraviť zdroj]

Americký výrobca a opravár gitár, Grover Jackson, v 70 rokoch 20. storočia získal časť vlastníctva opravárne elektrických gitár, firmy Charvel's Guitar Repair v Glendore v Kalifornii. Zakladateľ tejto firmy, Wayne Charvel, neskôr, v druhej polovici dekády, vyhlásil vo firme bankrot. Dňa 10. novembra 1978 predal svoj podiel Groverovi Jacksonovi, ktorý takto získal nad značkou Charvel kontrolu.[2]

Samotná spoločnosť Jackson Guitars vznikla v roku 1980, potom keď gitarista Randy Rhoads, ktorý sa neskôr výrazne presadil ako gitarista v kapele Ozzy Ozbournea, oslovil spoločnosť Charvel so žiadosťou o vytvorenie modelu gitary podľa hudobníkových individuálnych predstáv. Zo spoločného dizajnérskeho úsilia medzi Rhoadsom, Groverom Jacksonom, Timom Wilsonom a Jacksonovým konštruktérom, Mikeom Shannonom, vyústilo do vytvorenia modelu Concorde, ktorý bol výsledkom inovatívnej prerábky tradičného modelu Gibson Flying V.[3] Tieto návrhy na gitaru boli takým odklonom od ich pôvodných modelov z ich značky Charvel's Stratocaster, že sa Jackson rozhodol gitaru označiť ich pod iným originálnym názvom. Vybral si vlastné priezvisko a tak vznikla prvá gitara Jackson.

V 80. rokoch 20. storočia došlo k rozkvetu heavy metalu. V tomto období sa rozbiehala aj značka Jackson, ktorá sa v Amerike etablovala ako výrobca kvalitných nástrojov, ktoré sú vyrobené na mieru podľa predstáv konkrétnych hudobníkov. Aj preto ju používali mnohí populárni gitaristi tej doby. Zároveň tieto modely, ktoré mali referenciu svojich užívateľova často aj spoluvývojárov, boli lákadlom pre ďalších začínajúcich muzikantov. Okrem pôvodných prvých modelov Rhoads, v 80. rokoch minulého storočia boli navrhnuté modely gitár Jackson, ktorých hlavnými ikonami značky sa stali mená ako Soloist, King V, Kelly a Dinky.'

Model Jackson Soloist

V 90. rokoch sa hudobné trendy začali meniť. V snahe sprístupniť svoje produkty zákazníkom nižšej kategórie sa značky ako Jackson začali podľa ich základných návrhov vyrábať v lacných ázijských verziách. Na jeseň v roku 2002, kedy už značku Jackson vlastnila spoločnosť IMC ju odkúpila firma Fender Musical Instruments Corporation. Americká výroba týchto gitár bol potom presunutá do závodu Fender v kalifornskej Corone. Stredná trieda produktov značky Jackson bola nakrátko presunutá do Japonska, no v súčasnosti sú produkované v Corone a v Ensenade v Mexiku. Lacné nízkorozpočtové verzie gitár Jackson sú vyrábané u subdodávateľov z Číny a z Indonézie.

Po niekoľkých rokoch fungovania úspešnej spoločnosti, ktorá vykonáva subdodávateľské práce pre mnohé známe gitarové firmy a rozsiahle poradenstvo v oblasti dizajnu, je teraz Grover Jackson spoluvlastníkom novej značky gitár GJ2 Guitars, ktorá sídli v Orange County v Kalifornii. Jeho partnerom v tomto podniku je bývalý senior viceprezident firmy Fender, Jon Gold.

Charakteristické znaky dizajnu[upraviť | upraviť zdroj]

Od svojich začiatkov až po súčasnosť sú gitary Jackson charakteristické svojim štíhlym, elegantným dizajnom. Sú na nich agresívne motívy, ktoré obľubujú hlavne hardrockoví a metaloví hudobníci.

Tradične gitary Jackson a aj mnoho gitár Charvel majú typickú špicatú napínaciu hlavicu, ktorá sa prvýkrát objavila v roku 1980 na prototype gitary Randyho Rhoadsa. Tento typ vznikol pravdepodobne preto, lebo pôvodne až do začiatku 80. rokov bola u značky Charvel požívaná hlavica zhodná s tou, ktorú má gitara Fender Stratocaster, čím sa porušovali obchodné podmienky. Akvizícia oboch značiek, Jackson a Charvel, spoločnosťou Fender v roku 2002 na základe licenčných práv umožnila opätovné zavedenie hlavice v štýle Stratocastera.

Ďalšou značkou Jacksona sú vložky „žraločej plutvy“, ktoré inšpirovali k nasledovaniu aj ďalšie slávne gitarové spoločnosti, akou je napríklad japonská značka Ibanez.

V roku 2021 boli na trhu modely gitár Jackson1: Concert Bass, Demmelition Fury, Dinky, Dominion, Juggernaut, Kelly, Kelly Bird, King V, MF 1, Monarkh, PC 1, Rhoads, San Dimas, Shadowcaster, Soloist, Spectra Bass, Star, Warrior.

Známi gitaristi hrajúci na nástrojoch Jackson[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FMIC Brands at Fender website Archivované jún 30, 2014, na Wayback Machine, December 8, 2014
  2. Dealers [online]. Jacksonguitars.com. Dostupné online. Archivované 2012-10-23 z originálu.
  3. Randy Rhoads: Flight of the Concordes [online]. Guitar World, June 1, 2010. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jackson Guitars na anglickej Wikipédii.