James Cagney

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Cagney
americký herec
Narodenie 17. júl 1899
New York, New York, USA
Úmrtie30. marec 1986 (86 rokov)
Stanfordville, New York, USA
Roky pôsobenia19191984
ManželkaFrances Vernon
(19221986)
Deti2
Cena Akadémie
Najlepší herec v hlavnej úlohe
1942Yankee Doodle Dandy

James Francis Cagney (* 17. júl 1899, New York, New York, USA – † 30. marec 1986, Stanfordville, New York) bol americký herec nórsko-írskeho pôvodu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1942 získal Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Yankee Doodle Dandy, kde stvárnil skladateľa a autora broadwayských muzikálov Georga M. Cohana. Nominovaný na sošku Akadémie bol ešte dvakrát, už v roku 1938 za hlavnú úlohu v gangsterskom filme Angels with Dirty Faces a v roku 1955 za film Love Me or Leave Me, životopisnom snímku o speváčke a herečke Ruth Ettingovej. Veľkým prelomom v jeho hollywoodskej kariére bol gangsterský film The Public Enemy z roku 1931. Jeho posledným filmom na dlhú dobu bola komédia Billyho Wildera Raz, dva, tri z roku 1961. Na plátno sa vrátil až po dlhých dvadsiatich rokoch, keď prijal ponuku Miloša Formana na účasť vo filme Ragtime, ktorý bol jeho poslednou filmovou úlohou. V snímke Terrible Joe Moran, kde boli použité aj zábery z dávneho Cagneyovho boxerského filmu Winner Take All, hral Cagney bývalého boxera na vozíčku.

Politicky bol dlho demokratom a v 50. rokoch bol dokonca vyšetrovaný pre „neamerickú činnosť“. Postupne sa však posúval doprava a ako osobný priateľ Ronalda Reagana ho v 80. rokoch podporil v jeho prezidentských kampaniach. Svoj presun od ľavice ku konzervativizmu vysvetlil v autobiografickej knihe Cagney by Cagney (1976) zdesením z rozkladnej roli hnutia hippies.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému James Cagney

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku James Cagney na českej Wikipédii.