Jan Křesadlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Křesadlo
český spisovateľ a básnik
český spisovateľ a básnik
Narodenie9. december 1926
Praha, Česko
Úmrtie13. august 1995 (68 rokov)
Colchester, Británia
Odkazy
Webstránkakresadlo.cz
CommonsSpolupracuj na Commons Jan Křesadlo

Václav Jaroslav Karel Pinkava, ktorý tvoril pod pseudonymom Jan Křesadlo (* 9. december 1926 – † 13. august 1995), bol český spisovateľ a básnik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po invázii v roku 1968 emigroval so svojou ženou a štyrmi deťmi do Spojeného kráľovstva. Pracoval ako klinický psychológ, vedúci oddelenia. Po predčasnom odchode na dôchodok v roku 1982 sa úplne venoval umeleckej tvorbe. Za svoju prvotinu, román Mrchopěvci, ktorú vydalo nakladateľstvo ’68 Publishers, získal Cenu Egona Hostovského roku 1984.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj pseudonym si vybral čiastočne aj preto, že mu v občianskom mene chýbalo rýdzo české ř. Pseudonymy mal v obľube napríklad presmyčkový Jake Rolands (autor rodokapsu), ale aj J. K. Klement (prekladateľ), Juraj Hron (slovácky autor), Ferdinand Lučovický z Lučovic a na Suchým dole (skladateľ), Kamil Troud (ilustrátor), a ďalší.

Angažoval sa v kostolnej muzike, komponoval hudbu, a okrem iného aj Glagolskú omšu. Okrem umeleckej činnosti a svojho občianskeho pôsobenia úspešne publikoval v matematickej logike, kde vynašiel celú triedu viachodnotových logík.

Ako tzv. renesančný muž, polyhistor, si rád kládol náročné prekážky a úlohy. So svojou dcérou preložil do angličtiny Seifertov Věnec sonetů a k tomu si doprial aj vlastný polemický Vzdorověnec.

Vydal zbierku básní v siedmich jazykoch, Sedmihlásek. Celkovo napísal, vrátane niekoľkých sonetových vencov, vyše sto sonetov.

Jeho vrcholné literárne dielo je nepochybne ΆΣΤΡΟΝΑΥΤΙΛÍΑ, Astronautilía-Hvězdoplavba[1], netypický vedecko-fantastický román, 6575 veršov v homérskej starogréčtine s paralelným českým prekladom. Táto kniha vyšla iba krátko po jeho smrti.

Jeho pozostatky sú uložené pod pomníkom od jeho syna Jana Pinkavu, na Vinohradskom cintoríne v Prahe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]