Lewis Fry Richardson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lewis Fry Richardson
anglický matematik, fyzik, meteorológ, psychológ a pacifista
anglický matematik, fyzik,
meteorológ, psychológ a pacifista
Narodenie11. október 1881
Newcastle upon Tyne, Spojené kráľovstvo
Úmrtie30. september 1953 (71 rokov)
Kilmun, Spojené kráľovstvo
Alma materDurham University
University of Cambridge
RodičiaDavid Richardson, Catherine Fry
ManželkaDorothy Garnett (1909 -)
Deti3
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lewis Fry Richardson


Lewis Fry Richardson (* 11. október 1881, Newcastle upon Tyne, Spojené kráľovstvo – † 30. september 1953, Kilmun) bol anglický matematik, fyzik, meteorológ, psychológ a pacifista. Je známy ako priekopník aplikácie matematických metód v oblasti meteorológie a vďaka pokusom o použitie týchto metód v oblasti skúmania a zabraňovania vzniku vojen. Je tiež známy vďaka svojej práci v oblasti fraktálov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol najmladším zo siedmich detí Catherine Fryovej (* 1838 – † 1919) a Davida Richardsona (* 1835 – † 1913). Boli bohatou kvakerskou rodinou, otec podnikal v oblasti vyčiňovania a spracovania kože.[1]

Ako dvanásťročný odišiel študovať do kvakerskej internátnej školy Bootham[2][3] v Yorku, kde získal vynikajúce vzdelanie v oblasti prírodných vied. V roku 1898 začal študovať na univerzite v Durhame, kde navštevoval kurzy matematickej fyziky, chémie, botaniky a zoológie. O dva roky neskôr odišiel študovať na University of Cambridge, kde v roku 1903 ukončil štúdium tzv. natural science tripos zameraného na prírodné vedy.[4] Ako štyridsaťsedemročný získal doktorát z matematickej psychológie na University of London[5]

V roku 1909 sa oženil s Dorothy Garnett (* 1885 – † 1956), dcérou fyzika Williama Garnetta.[6] Nemohli mať vlastné deti kvôli nekompatibilite krvných skupín, ale adoptovali dvoch synov a dcéru.[7]

Pacifizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Richardsonova kvakerská viera zahŕňala silný pacifizmus a vďaka výhrade vo svedomí bol oslobodený z povinnosti bojovať v prvej svetovej vojne. To mu však následne zabránilo získať akademický post.

Meteorológia[upraviť | upraviť zdroj]

Richardsonov záujem o meteorológiu a predpovedanie počasia ho priviedol k výskumu možností predpovedania počasia pomocou diferenciálnych rovníc. S touto metódou prišiel v roku 1922 v práci Weather Prediction by Numerical Process. Táto metóda sa dnes bežne používa, avšak v tej dobe ešte neexistovala výpočtová technika schopná riešiť takéto úlohy.

Zaoberal sa tiež atmosférickou turbulenciou, v tejto oblasti vykonal veľké množstvo experimentov. V tejto oblasti je po ňom pomenované tzv. Richardsonovo číslo.

Numerická matematika[upraviť | upraviť zdroj]

Lewis Fry Richardson pracoval tiež v oblasti numerických metód. V tomto odvetví je po ňom pomenovaná tzv. Richardsonova extrapolácia, metóda na zvyšovanie rádu konvergencie postupnosti. Táto metóda sa využíva napr. pri Rombergovej metóde numerického integrovania, ako aj pri Bulirschovom-Stoerovom algoritme na riešenie obyčajných diferenciálnych rovníc.

Matematická analýza vojen[upraviť | upraviť zdroj]

Lewis Fry Richardson sa tiež známy vďaka pokusom matematicky pochopiť vznik medzinárodného konfliktu. Z tohto dôvodu býva považovaný za zakladateľa, prípadne za spoluzakladateľa (spoločne s Quincym Wrightom a Pitirimom Alexandrovičom Sorokinom a ďalšími, napr. Kennethom Bouldingom, Anatolom Rapoportom a Adamom Curleom) vedeckej analýzy konfliktu, ktorú možno považovať za interdisciplinárnu oblasť kvantitatívnych a matematických spoločenských vied, skúmajúcu podmienky vzniku vojen, ako aj udržania mieru. Podobne ako pri predpovedi počasia, aj v tejto oblasti Richardson aplikoval najmä diferenciálne rovnice a teóriu pravdepodobnosti.

Je tiež pôvodcom teórie, že pravdepodobnosť vzniku vojenského konfliktu medzi dvoma štátmi je funkciou dĺžky ich spoločnej hranice. Štúdium hraníc štátov ho priviedlo k myšlienkam, ktoré možno považovať za základné v modernom štúdiu fraktálov.

V dielach Arms and Insecurity (1949) a Statistics of Deadly Quarrels (1950) sa pokúšal štatisticky analyzovať príčiny vzniku vojen. Medzi faktormi, ktoré pri týchto analýzach zohľadňoval boli napr. ekonomika, jazyk, či náboženstvo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hunt, p. xiv
  2. Bootham School Register. York, England : BOSA, 2011.
  3. Oxford Dictionary of National Biography[nefunkčný odkaz]
  4. Hunt, p. xv
  5. Lewis Fry Richardson [online]. [Cit. 2018-09-30]. Dostupné online. Archivované 2016-05-05 z originálu.
  6. William Garnett (1850–1932) – Brief biography on the British Society for the History of Mathematics website (accessed 21 January 2008)
  7. Ashford (2004)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lewis Fry Richardson na anglickej Wikipédii.