MaheshaBSD

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

MaheshaBSD je operačný systém založený na BSD Unix, ktorý vytvoril a udržoval Juraj Šípoš. Tento produkt je čiastočne komerčný – platená je iba jeho serverová verzia. Pre osobné použitie je MaheshaBSD Server bezplatný.

Prvá verzia MaheshaBSD bola vydaná v roku 2010. MaheshaBSD-1.0 je distribúcia FreeBSD na Live CD založená na FreeBSD 8.0-RELEASE. MaheshaBSD-2.0 je modulárna súprava nástrojov na Live CD založená na FreeBSD 9.0 (i386) – dá sa jednoducho uložiť na pamäťový kľúč USB. Používatelia môžu anonymne prezerať webové stránky (Tor), prehrávať videá (včítane DivX), prehrávať súbory MP3 a Ogg, používať antivírus Clamav, nástroje a aplikácie TestDisk, PhotoRec. MaheshaBSD aj rozpráva (espeak). Jeho prostredie X je založené na IceWM. Funkcie MaheshaBSD Server zahŕňajú: Prenositeľnosť – servery FTP/WWW/WordPress (s PHP) spustiteľné z pamäťového kľúča USB umožňujú jednoducho prevádzkovať server kdekoľvek na svete.

Ciele projektu
  • personálny konfigurovateľný server HTTP/FTP/WordPress na pamäťovom kľúči USB alebo Live DVD;
  • anonymné prezeranie webových stránok a prenosy súborov;
  • súprava nástrojov na obnovu pochádzajúcich zo sveta BSD; k dispozícii sú napríklad na nástroje na reset hesla Windows, alebo nástroje na spojenie na diaľku s priateľmi a posielanie súborov;
  • vzdelávanie o BSD – viď. odkaz na článok v externých odkazoch ako vytvoriť vlastné Live USB s FreeBSD;
  • MaheshaBSD je projekt podobný GhostBSD, ale jeho ciele sú odlišné.

Zoznam verzií MaheshaBSD[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je k dispozícii päť verzií MaheshaBSD:

1) MaheshaBSD (FreeBSD) - distribúcia FreeBSD na Live CD na všeobecné použitie založená na FreeBSD 8.0 and 9.0-RELEASE.

2) MaheshaBSD Server (FreeBSD) – serverová verzia MaheshaBSD, ktorá obsahuje WordPress, MySQL, phpMyAdmin, atď. Toto vydanie je k dispozícii iba ako obraz USB (FreeBSD 9.0-RELEASE).

3) MaheshaNetBSD (NetBSD) – voľná distribúcia NetBSD 6.0 USB na všeobecné použitie.

4) MaheshaDragonFlyBSD (DragonFlyBSD) – voľná distribúcia DragonFlyBSD na všeobecné použitie na USB. Je založená na DragonFlyBSD 3.2.1.

5) MaheshaOpenBSD Server (OpenBSD) založený na OpenBSD 5.2.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku MaheshaBSD na anglickej Wikipédii.