Markus Spiegel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Markus Spiegel
majiteľ a riaditeľ rakúskeho vydavateľstva GiG Records
Narodenie1952

Markus Spiegel (* 1952) je bývalý majiteľ a riaditeľ rakúskeho nezávislého vydavateľstva GiG Records.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom sedemdesiatych rokov založil Spiegel viedenské hudobné vydavateľstvo GiG Records, s ktorým slávil veľké úspechy najmä v osemdesiatych rokoch aj za hranicami Rakúska. Spiegel vzal pod zmluvu napr. hudobníkov a skupiny ako Falco, Reinhold Bilgeri, Chuzpe, Drahdiwaberl, Karl Ratzer, Wolfgang Ambros a Rainhard Fendrich.

V roku 1979 Spiegel prvýkrát stretával Falca na koncerte Drahdiwaberl vo Viedni. Falco tam vtedy hral na basgitaru a okrem toho spieval pieseň Ganz Wien, najskôr ako prestávkovú výplň, ktorá sa ale za krátky čas stala vrcholom koncertu.[chýba zdroj] Spiegel bol presvedčený o talente skupiny a basistu, preto zobral obidvoch pod zmluvu.

V roku 1981 vydal s Thomasom Rabitschom debutový album skupiny Drahdiwaberl Psychoterror, ktorý bol v Rakúsku komerčne úspešný a dosiahol 8. miesto v predajnosti. GiG Records vydalo neskôr ešte ďalšie štyri albumy tejto skupiny

V roku 1995 sa vydavateľstvo GiG Records zlúčilo s gramofónovou spoločnosťou Uptight a Spray Records do spoločnosti Reverso Musikproduktionsges, ktorú Spiegel viedol spolu s Wernerom Lohsom. V roku 2002 bola spoločnosť prevzatá firmou BMG Ariola Austria a od roku 2008, po prevzatí BMG, je majetkom Sony Music Entertainment. Spiegel je naďalej aktívny, okrem iného je porotcom v rakúskych hudobných programoch o talentoch ako napr. Starmania.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Markus Spiegel na nemeckej Wikipédii.