Maurice Utrillo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maurice Utrillo
francúzsky maliar
Maurice Utrillo
Narodenie25. december 1883
Paríž, Francúzsko
Úmrtie5. november 1955 (71 rokov)
Dax, Francúzsko
RodičiaSuzanne Valadon
ManželkaLucie Valore (1935 -)
PodpisMaurice Utrillo, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Maurice Utrillo

Maurice Utrillo narodený ako Maurice Valadon (* 25. december 1883, Paríž, Francúzsko – † 5. november 1955, Dax[1]) bol francúzsky maliar, ktorý sa špecializoval na mestské panorámy. Je jedným z najfalšovanejších autorov, cena jeho raných diel sa na aukcii môže vyšplhať na milión dolárov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na 1. sviatok vianočný v parížskej štvrti Montmartre a je jeden z mála slávnych umelcov žijúcich na Montmartri, ktorý sa tu aj narodil.[2] Utrillo bol potomkom vzťahu medzi mladučkou modelkou Suzanne Valadon, a ako sa vtedy hovorilo, mladým amatérskym umelcom menom Boissy. Utrillova matka bola modelkou, ktorá pózovala pre Renoira aj Henriho de Toulose-Lautreca, ktorý ju predstavil veľkému majstrovi Edgarovi Degasovi - ten ju naučil maľovať a povzbudzoval ju.

Trivia[upraviť | upraviť zdroj]

Iný príbeh o otcovi Utrilla je z memoárov jedného z jeho amerických zberateľov. Ten spomína nasledovnú anekdotu: "Keď sa Maurice narodil ako nemanželské dieťa Suzanne Valandonovej, išla za Renoirom, ktorému pózovala pred 9 mesiacmi. Renoir pozrel na dieťa a povedal: „To nemôže byť moje dieťa, tá farba je hrozná“. Následne išla za Degasom, ktorému tiež pózovala a ten povedal: „To nie je moje, ten tvar je hrozný“. V kaviarni zničená Suzan stretla umelca Miguela Utrillo, ktorému sa posťažovala. Ten jej povedal, aby nazvala dieťa Utrillo: „Budem šťastný ak moje meno bude nosiť dieťa, ktoré je prácou buď Renoira, alebo Degasa!“

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Desert Sun 5 November 1955 Edition 02 — California Digital Newspaper Collection [online]. [Cit. 2018-08-23]. Dostupné online.
  2. Maurice Utrillo | artnet [online]. . Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jean Fabris, Claude Wiart, Alain Buquet, Jean-Pierre Thiollet, Jacques Birr, Catherine Banlin-Lacroix et Joseph Foret: Utrillo, sa vie, son oeuvre ; Paris, Editions Frédéric Birr, 1982

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]