Minnie Driverová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minnie Driverová
v roku 2022
Celé menoAmelia Fiona Jessica Driver
Narodenie 31. január 1970 (54 rokov)
Londýn, Anglicko
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
PriateľAddison O'Dea (od 2019)
Deti1

Minnie Driverová (angl. Amelia Fiona Jessica Driver; * 31. január 1964, Londýn, Anglicko) je anglická herečka a speváčka. V roku 1998 bola nominovaná na prestížne filmové ocenenie Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme Dobrý Will Hunting.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Amelia Fiona Jessica Driver sa narodila v Londýne a do svojich šiestich rokov vyrastala na Barbadose. Prezývku Minnie jej dala v detstve staršia sestra Kate.

Jej matka, Gaynor Churchward (1937 – 2021), bola návrhárkou látok a bývalou couture modelkou. Jej otec Charles Ronald Driver (1921 – 2009) sa narodil v meste Swansea vo Walese a mal anglický a škótsky pôvod a bol riaditeľom London United Investments.

Jej rodičia sa nikdy nemali sobáš, pretože jej otec bol počas svojho vzťahu s matkou Driverovej ženatý s inou ženou. Jej rodičia sa rozišli, keď mala Driverová šesť rokov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Driverová debutovala v divadle roku 1991, pričom si privyrábala aj vystupovaním ako jazzová vokalistka a gitaristka. V roku 1995 sa do povedomia divákov dostala vďaka filmu Šance pre lásku. Po boku Matta Damona si zahrala rolu Skylar vo filme Dobrý Will Hunting z roku 1997, za ktorú bola nominovaná na Academy Awards v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. V rovnakom roku bola zvažovaná do role Rose DeWitt Butaker vo filme Titanic, ale režisér James Cameron sa nakoniec rozhodol pre mladšiu Kate Winsletovú. O rok neskôr si zahrala po boku Christiana Slatera a Morgana Freemana v dráme Povodeň.

V rokoch 2003 a 2004 mala opakujúcu sa rolu v televíznom seriály Will & Grace. V roku 2010 sa objavila vo vedľajšej úlohe vo filme Odsúdený.

V rokoch 20162018 hrala hlavnú úlohu v dramatickom seriály Život bez slov.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Driverová bola v roku 2001 zasnúbená s Joshom Brolinom. Od roku 2019 je vo vzťahu s Addisonom O'Deom. V roku 2008 sa jej narodil syn Henry, ktorého má z krátkeho vzťahu s televíznym spisovateľom a producentom Timothym J. Leaom.

V decembri 2017 získala americké občianstvo.

Driverová bola dlhoročnou veľvyslankyňou a podporovateľkou Oxfam, až dokým v roku 2018 nestiahla svoju podporu pre škandál so sexuálnym zneužívaním v organizácii. Tiež má za sebou niekoľko právnych sporov so svojím susedom Danielom Perelmutterom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Minnie Driver na anglickej Wikipédii.